| 08.04.2022

Martin Fougère: Företagsansvar måste göras användbart av aktörer utanför affärslivet

Martin Fougere i Hampstead Heath
ED Martin Fougère har utsetts till professor i företagsledning och politik vid Svenska handelshögskolan.

Professor Fougère har tidigare arbetat som biträdande professor på Hanken sedan 2019. Han har även  internationell erfarenhet som forskare vid bl.a. Göteborgs universitet, Cass (numera Bayes) Business School och Loughborough University i London. Han har undervisat mest i politologi och ekonomi, företagsansvar och hållbarhet.

– Jag disputerade på Hanken och fick en tjänst på högskolan efter det. Jag tycker att Hanken är en bra arbetsplats eftersom högskolan har lyckats bibehålla en akademisk kontext som inte är totalt kommersialiserad, och den akademiska friheten fortfarande har en mening. Jag uppskattar också att Hanken är en liten fristående handelshögskola, vilket innebär att det är möjligt för lärare att driva också egna initiativ, säger Fougère.

För närvarande fokuserar Martin Fougère på frågor relaterade till om och hur företagsansvar och social innovation kan användas för att göra mänskliga aktiviteter mer hållbara. Flera av hans senaste verk behandlar uttryckligen frågan om att göra företagsansvar användbart, ur ett pragmatiskt perspektiv.

- Ett argument jag framför är att för att företagsansvar ska göra en positiv skillnad i samhället måste det göras användbart genom strategiska åtgärder av aktörer utanför affärslivet, som aktivister eller lagstiftare. När det gäller social innovation är jag intresserad av hur nya typer av förvaltningspolitik kan hjälpa att styra entreprenörers förmåga att utveckla hållbara lösningar i samhället, påpekar Fougère.

För närvarande har Fougère forskningsledigt till slutet av månaden. Hans huvudsakliga projekt under sabbatsperioden är en bok om vad vi kan lära oss av dokumentärfilmer som undersöker enskilda fall av företags ansvarslöshet, och vilka effekter dokumentärer försöker få i realiteten.

Martin Fougère tillbringar sin forskningsledighet i London. Han tycker om parkerna i staden, särskilt Victoria Park i östra London och Hampstead Heath (där bilden är tagen) i nordvästra London.

- Nära dessa parker finns det mycket trevliga "byar", Hampstead är ett särskilt vackert område. Och jag älskar också att tillbringa tid i Londons bokhandlar, särskilt i och runt Bloomsbury, berättar Fougère.

Kan du berätta något kul om dig själv?

- Jag brukade skriva artiklar för en franskspråkig onlinetidning specialiserad på sumobrottning, och vår främsta anhängare på den tiden var ingen mindre än Frankrikes president Jacques Chirac. Han skickade flera gånger brev till oss för att gratulera för kvaliteten på vår tidning, och när han åkte på ett officiellt franskt besök till Japan tog han en av oss (tyvärr inte mig) med i den franska delegationen, tillsammans med ett gäng ministrar och VD:ar, skrattar Fougère.