Tillgodoräkning av studier avlagda utomlands

På den här sidan finns information om tillgodoräkning av studier avlagda utomlands.

Om du får till godo studier som du avlagt utomlands vid en yrkeshögskola eller ett annat universitet registreras de som godkända utan särskilt vitsord. Omvandlingen av den utländska prestationens omfattning till studiepoäng sker enligt anvisningar från Enheten för internationella ärenden och externa relationer.

Tillgodoräkningen av studier som du avlagt utomlands beror på om du avlagt dem vid utbyte via Hankens utbytesprogram, eller på annat sätt.

Då du varit på utbyte via Hankens utbytesprogram ska du följa anvisningarna för hemkomna studerande Opens in new window . Observera att du måste fullfölja alla steg i processen för att dina utbytesstudier ska kunna registreras i Sisu. 

Du ansöker själv om att få dina utbytesstudier tillgodoräknade till Hanken. Rekommendationen är att utbytesstudierna bildar Grundstudiehelhet avlagd utomlands, Studies abroad (minst 25 sp, varav minst 15 sp i ekonomiska vetenskaper). 

Här kommer du direkt till anvisningarna för tillgodoräkning av utbyteskurserna till Sisu, se rubriken Anvisningar för ansökan om inkludering.

Som freemovestudier räknas minst en termins (min. 3 månader) heltidsstudier som du avlägger utomlands under din studietid vid Hanken. Ifall studierna du ska avlägga inte motsvarar detta ska du följa instruktionerna under Enskilda kurser avlagda utomlands.

För att försäkra dig om att universitetet du tänkt studera vid kan godkännas av Hanken, behöver du först ett beslut av prorektor. Börja med att skicka ett meddelande till enheten för internationella ärenden och externa relationer outgoing.mobility(at)hanken.fi, som ger dig instruktioner för hur du fyller i en freemoveranmälan i Mobility Online. För beslutet behöver vi information om universitetet du tänkt ansöka till, termin för studierna etc. Tänk på att kvaliteten på universitetet är viktigt, börja med att utreda detta.

Efter att du fyllt i freemoveranmälan i Mobility Online bereds ditt ärende för prorektor, som tar ställning till om universitetet kan godkännas. Eftersom det finns många steg i processen , kontakta oss i god tid!
Efter att prorektor tagit beslut får du det per e-post.

Notera att det finns villkor för hur mycket och hur länge du måste studera (minst 3 månader och minst 30 ECTS) för att kunna få freemover studierna godkända som den obligatoriska utlandsterminen.

Efter att du avlagt dina utbytesstudier som freemover ska du fullfölja rapporteringen i Mobility Online och ansöka om att få studierna tillgodo.

Läs mera om utbytesstudier som freemover.

Bifoga bevis på att universitetet är ackrediterat av myndigheterna i landet i din tillgodoräkningsansökan. Notera att tillgodoräkningsprocessen kan ta några veckor så ta kontakt i god tid!

Obs: Ifall du vill tillgodoräkna studier som du avlagt under din studietid vid Hanken och som omfattar minst en termins (min. 3 månader) heltidsstudier utomlands ska du följa instruktionerna under Utbyte utanför Hankens utbytesprogram.