Stipendier inom Språkcentret

world.jpg
På denna sida hittar du information om stipendieprogram inom Språkcentret.

 

Stipendieprogram inom Språkcentret

Inom Språkcentret finns stipendieprogram för språkkurser utomlands och för Summer Schools. Dessa Stiftelsen Svenska Handelshögskolans stipendier beviljas för språkstudier i tyska, spanska eller portugisiska i ett sådant land där dessa språk allmänt talas eller för Summer Schools i ett av dessa länder. Till länderna hör Tyskland, Österrike, tysktalande delen av Schweiz, Spanien, Portugal, Central- och Sydamerika. Det lönar sig att ta vara på denna möjlighet, eftersom språkkurser i ett språkområde är ett mycket effektivt och uppskattat sätt att lära känna både språket och kulturen i destinationslandet!

För mer information om stipendier på Hanken generellt, besök de allmänna sidorna om stipendier.

 

Stipendier för tyska språkkurser

Om du planerar att gå en språkkurs i ett av de tysktalande länderna har vi goda nyheter! Stipendier beviljas för tyska språkkurser i Tyskland, Österrike och Schweiz.

Det finns två sätt att få finansiering för din kurs:

 

Hanken studeranden kan ansöka om Elisabeth Schuster-stipendier genom Stiftelsen Svenska Handelshögskolan varje år i januari och i september. Besök webbsidan som förklarar förfarandet här. Detta erbjudande omfattar alla tysktalande länder.  

 

 

Alla finländska universitetsstuderande kan ansöka om DAAD-stipendier för sommarkurser i Tyskland. Ansökningarna har en sista ansökningsdag varje år i slutet av november. Du behöver ett rekommendationsbrev från en lärare vid ditt universitet. Se till att börja med ansökningsförfarandet i god tid. DAAD står för den tyska akademiska utbytestjänsten. Dessa stipendier meddelas av den tyska ambassaden i Helsingfors varje år i september

Hur väljer man en språkkurs i tyska? 

Den tyska akademiska utbytestjänsten (DAAD) listar alla tillgängliga universitetsbaserade språkkurser i Tyskland. DAAD:s kursdatabas kan du se här. Oavsett vilket stipendium du söker kan du söka efter bra kurser här. 

DAAD:s kurser är antingen språkkurser (Sprachkurse) eller områdesspecifika kurser (Fachkurse). Det är bäst att söka efter språkkurser först, eftersom det finns fler av dem. 

På de avancerade nivåerna kan du efter din första sökning ange ett visst område som du tycker ligger nära dig, till exempel "Wirtschaft" eller "Jura". 

De flesta språkkurser arrangeras under sommarmånaderna. I allmänhet varar de från 2 till 4 veckor. Det finns också några undantag. Onlinekurser går att hitta. När du skriver din ansökan bör du ange vilken eller vilka kurser du tänker ta. 

Samma sak gäller för Österrike och Schweiz: du kan söka efter språkkurser i dessa länder genom att söka efter ett visst universitet och söka på deras sidor efter Sommerkurs eller Sprachkurs. Wien har till exempel många kurser tillgängliga, precis som de flesta österrikiska och schweiziska universiteten.