Helsingfors som studiestad

Summer in Helsinki port
Helsingfors är en underbar, havsnära stad där det är roligt att studera. Här kan du, förutom att välja och vraka bland högklassig utbildning, också hitta det som just du gillar bland massor av aktiviteter, natur och kultur. Så ta ett steg närmare din dröm – studera i Helsingfors!

Närmare 40 % av landets svenskspråkiga högskolestuderande finns i huvudstadsregionen. Det gör Helsingfors till Finlands största studiestad, både på svenska och på finska.

Information om Helsingfors, de olika stadsdelarna, nattlivet, restauranger och mycket mer hittar du till exempel på dessa sidor:
studeraihelsingfors.fi
Finlands officiella resewebbsida och
Helsingfors stads officiella turismsidor.

helsinki.fi kan du läsa mer om Helsingfors som universitetsstad medan Helsingfors stad erbjuder information om exempelvis hälsovård.

Varför Helsingfors?

Studerandes egna tips:

“Studerat i biblioteket hela dagen och behöver komma ut under vintern? Besök Brahes isfält på Helsingforsvägen. Du kan hyra skridskor eller ta med dina egna och leka att du är en hockey spelare eller en skönskridsko åkare. Du kanske till och med blir inbjuden till att spela ett spel. Allt som allt är det ett av de bästa sätten att komma ut under vintern. Värm upp dig med en varm kopp kaffe vid Sävy efteråt, drick en dryck i Bar Molotow eller tillbringa hela kvällen i stan med pizza och live musik i Tenho”
– Jordan, 5tte årets studerande.

”En av mina favoritplatser i Helsingfors är Allas Sea Pool. Där finns det olika simbassänger utomhus med en fantastik vy över Helsingfors. Du kan simma i den uppvärmda poolen men om du vågar kan du ta ett dopp i havspoolen. Under sommaren är det ett bra ställe att kyla ner sig och under vintern är det en upplevelse, då du efter ett bastubad kan gå ut och ta ett dopp medan det är kallt ute.”
 – Alexia, 4de årets studerande.

”En måste aktivitet i Helsingfors är ett besök till Blåbärslandet och des vackra natur ,efterföljt av en promenad till Högholmens djurpark var du kan se över 100 olika djurarter!”
– Joakim, 2ndra årets studerande.

”En av mina favorit platser under sommarmånaderna i Helsingfors är Tölöviken. Det är väldigt nära till centrum men ändå ganska lugnt. Det är en bra rutt för vem som helst som vill gå för en springtur nära vattnet. Du kan även besöka Tölöviken med dina vänner och hyra SUP brädor vid stranden, de har även studeranderabatt. Utöver detta finns det en park bredvid stranden där du kan sitta med en glass i hand under sommaren.”
– Andreas, 1sta årets magisterstuderande.

“När du är i Helsingfors rekommenderar jag att ta en promenad bredvid havet i södra delen av stan. Under kallare väder är det speciellt mysigt att ta en paus vid ett av caféerna under vägen (exempelvis Ursula eller Carusel) där du kan dricka en kopp kaffe och samtidigt njuta av den fantastiska utsikten.
– Carolina, 2ndra årets studerande.

“Ett av mina favorit lunchställen i Helsingfors är Hietalahden kauppahalli (en saluhall). Det är speciellt fint under sommaren då det är nära till havet och det går att besöka loppmarknaden bredvid. I saluhallen finns ett brett utbud av maträtter från Ramen till traditionell finsk laxsoppa. Om du tycker om burgare rekommenderar jag köttbutiken Roslund – stans bösta burgare!”
– Saara, 1sta årets magisterstuderande.

“Speciellt när det är fint väder rekommenderar jag en tur ut till Sveaborg med färjan. Besök ett av de trevliga caféerna, lär dig om Finlands historia i museet eller promenera bara runt och njut av vyerna på den fantastiska ön. Jag har besökt stället fler gånger än jag kan räkna...men kommer alltid fram till slutsatsen att jag kommer att återvända ändå!”
– Jeanette, 4rde årets studerande

”Det finns en undangömd plats intill Sanduddens park som är fantastisk vacker. Rekommenderar ett besök för små grupper (speciellt par); från klipporna ser man över havet med vackra vyer både vinter och vår. Härifrån kan du även se solnedgången eller klättra ner till stranden. Gå distansen till Hanken är en extra bonus!”

60.168753, 24.911134 https://goo.gl/maps/vYZa2PLf3kM2

– Nabeel, 2ndra årets magisterstuderande.