| 10.02.2015

Professor Karen Spens blir Hankens nya rektor

Svenska handelshögskolans styrelse har den 10 februari 2015 valt professor Karen Spens till Hankens nya rektor. Professor Spens tillträder som rektor 1.8.2015 och hennes mandatperiod är 5 år.

Professor Spens har doktorerat vid Hanken år 2001 och har sedan 2007 varit professor i ämnet logistik och företagsgeografi, numera logistik och samhällsansvar. Sedan 2010 har professor Spens även fungerat som prorektor med ansvar för utbildning. Därtill har hon fungerat som inspektor för studentkåren sedan år 2014.

I enlighet med ursprunglig plan fortsätter Hankens nuvarande rektor Eva Liljeblom i sitt uppdrag till och med 31.7.2015 och återgår därefter till sin professur i finansiell ekonomi vid Hanken.

- Under de senaste 10 åren har högskolan utvecklats mycket positivt, speciellt med avseende på den forskning som bedrivs. Mycket av detta är Eva Liljebloms förtjänst, men nu vill hon återgå till att forska på heltid. I Karen Spens får Hanken en stark och erfaren rektor med en gedigen akademisk bakgrund. Jag är övertygad om att valet av Spens kommer att trygga och fortsätta den gynnsamma utveckling Hanken uppvisat, säger styrelseordförande Björn Wahlroos.

Professor Karen Spens forskar inom området logistik och samhällsansvar med fokus på humanitär logistik. Tillsammans med sin kollega Gyöngyi Kovacs grundade hon kompetenscentrat HUMLOG (The Humanitarian Logistics and Supply Chain Research Institute). De har även grundat den första vetenskapliga tidskriften inom humanitär logistik, för vilken Spens även varit redaktör för.

- Under Eva Liljebloms tid som rektor har Hanken utvecklats till en forskningsmässigt stark och internationell högskola med goda kontakter till näringslivet. Det är en stor ära för mig att få fortsätta detta arbete och därutöver vidareutveckla undervisningen och förbättra studiemiljön. Gott samarbete, internt och externt, är nyckeln till fortsatt framgång, säger blivande rektor Karen Spens.