Vasa som studiestad

Three women sitting at a outdoor table
Vasa är i förhållande till invånarantalet Finlands näst största studiestad - statistiskt sett är var femte Vasabo en högskolestuderande.

Välkommen till Hanken och studiestaden Vasa!

Stadens vackra campusområde har en intressant arkitektur och en strandpark alldeles intill havet. Att röra sig mellan sin studieplats och bostad är enkelt tack vare stadens relativt korta avstånd. I Vasa finns det även gott om sociala aktiviteter med ett brett utbud av både motion och kultur. För tips och upplevelser av våra studenter, ta en titt längre ner på denna sidan, Vasa stad har även tagit fram en hel sida om ämnet HÄR.

Vasa brukar även kallas Finlands energihuvudstad, men arbetsplatserna hänger inte endast på en fabrik eller ett företag, utan näringslivsstrukturen är tämligen mångsidig och arbetsplatser finns tillgängliga på många branscher. Vasaregionens arbetslöshetsgrad är lägst på fastlandet. Här är chansen att få en fast arbetsplats i genomsnitt bättre än i resten av landet. Bekanta dig med Vasaregionens utbildningar och karriärmöjligheter HÄR

Tips från studenterna

"Vasa, även kallad Finlands soligaste stad, är i förhållande till invånarantal en av landets allra största studiestäder och erbjuder flera olika studiemöjligheter. Storleksmässigt är Vasa en relativt liten stad men har allt som man som studerande kan tänkas behöva. Det stora antalet studerande och en bra studerandegemenskap och sammanhållning gör att du snabbt stiftar nya bekantskaper. Vasa lockar studerande från hela världen och är en mångsidig kulturstad med fin natur där du har många olika fritidssysselsättningar och sociala aktiviteter att välja emellan. Relativt korta avstånd gör att du enkelt tar dig från ett ställe till ett annat.

Hankens campus är lokaliserat i centrum och är därav nära till det mesta. Universiteten och högskolorna i Vasa har bra samarbete och du har som studerande möjlighet att läsa kurser även från andra utbildningar. De flesta kursböcker och bra pluggutrymmen hittar du på Vasa stadsbibliotek på andra sidan gatan. Vasaregionen erbjuder även många potentiella arbetsmöjligheter och flera företag erbjuder studerande möjligheten att arbeta deltid vid sidan om studierna.

I Vasa finns många aktiva studentföreningar och studieevenemangen här är därför många och varierande och du ser ofta mängder av studerande med olika färgs halare på stan. Studentföreningen vid Svenska Handelshögskolan i Vasa r.f. (SSHV) ordnar massor av roliga evenemang och har sitt alldeles egna vardagsrum - Cella Nova - där det ordnas allt från företagskvällar till fester. De som inte vet så mycket om Vasa som studiestad har ändå med stor sannolikhet hört talas om Pampasveckan. Pampasveckan är en hel vecka fullspäckad med roliga evenemang som äger rum i slutet av mars varje år och som lockar studerande från hela svenskfinland.

Avslutande tips: Passa på att delta i studieevenemang, var föreningsaktiv och hitta den balans mellan studier och studieliv som passar just dig. Studietiden är många gånger en av de bästa tiderna i ens liv!"

Ellen Kuula, studerande vid Hanken i Vasa

 

“Om du vill komma ut ur staden, varför inte hoppa på en buss och besöka Finlands enda UNESCO naturarv – världsarvet Kvarkens skärgård. Naturen är unik för området och du kan utforska den genom att paddla, cykla eller vandra.”
– Michaela, 4rde årets studerande.

”Om du besöker Vasa för första gången är Replot bron ett måste. Finlands längsta bro (1045m lång), byggdes år 1997 – man kunde nästa kalla den ”The Golden Gate av Vasa”.”
– Hugo, 2ndra årets studerande.

”Känner du för en promenad så finns det en hel del vackra promenadrutter kring Vasa. En som du definitiv borde besök är Öjens naturstig just utanför Vasa. Det är en perfekt plats att besöka oberoende av årstid om du verkligen vill stänga av stadens ljud och njuta av den tysta naturen. Jag rekommenderar varmt att ta med grillbart då de finns ett grillställe på vägen där du kan avnjuta en lugnande paus.”
– Kaisa, 3dje årets studerande.

"Nu när ni flyttat till vasa så ska ni ta vara på solstaden och vistas utomhus så ofta ni bara kan och då rekommenderar jag att ni ska besöka stränderna eller parkerna där man kan sporta, umgås med vänner eller så kan man sitta och studera medan man njuter av den fina naturen. Ta vara på den tid ni är här i vasa och gå runt och utforska staden."
– Niklas, 2ndra årets studerande.

"Ni har säkert alla hört citatet ”det går inte som på Strömsö”.... Om ni vill veta hur det påriktit går på Strömsö är det bara att ta sig dit. Området ligger ca 7km från Vasa centrum . Man får besöka området när som helst, där finns både en upplevelsestig och en vacker badstrand."
– Robin, 2ndra årets studerande.

"Om du vill hitta på något roligt utomhus i Vasa kan du samla ihop ett kompisgäng och njuta av havet, solnedgångar och gott sällskap på bryggorna vid havet. Eller varför inte ta en promenad eller springtur och njuta av havet och naturen på det viset. Finlands soligaste stad erbjuder fin natur och fin havsutsikt."
– Camilla, 5tte årets studerande.

"Adventure Zip Park är ett måste ifall du gillar äventyrsbanor. Man får njuta av en fin utsikt när man skall förflytta sig mellan trädtopparna. En utmanande och fartfylld dag garanteras. Parken passar alla oberoende ålder och storlek."
–  Hanna, 2ndra årets studerande.

"De bästa me Vasa är den mycket stora alpberget vid namn öjberge var man kan under vintertid utöva alla de slags snöaktiviteter”
– Mathias, 2ndra årets studerande