| 07.10.2022

Hållbar digitalisering temat för tankesmedja arrangerad av universitetsalliansen ENGAGE.EU

Personer i ett mötesrum
Hållbar digitalisering och teknisk utveckling var temat för universitetsalliansen ENGAGE.EU:s tankesmedja som arrangerades i Mannheim vid månadsskiftet september - oktober. Hanken, som blev medlem i alliansen i maj, representerades av universitetslektor Mikael Laakso.

Porträttbild av Mikael Laakso
Mikael Laakso

Laakso berättar att tankesmedjan var mycket nyttig, framför allt att få lära känna andra europeiska forskare som är aktiva och intresserade av forskning inom liknande teman. Han ingick i en grupp av 16 forskare och hade kallats till tankesmedjan på basis av sin forskningsplan- och ansökan.

– Min forskningsplan berör den oroväckande branschutvecklingen som har skett inom vetenskaplig publicering där digitalisering och rådande affärsmodeller skapat en mycket snedvriden marknadsfördelning bland företag. Då nu ett fåtal massiva företag dominerar marknaden har de möjlighet att diktera pris, som gör att mycket skattepengar går upp i rök, samt starkt påverka hur vetenskaplig kommunikation sker och formas, påpekar Mikael Laakso.

Syftet med ENGAGE.EU:s tankesmedjor är att föra samman forskare för att utbyta erfarenheter, samla kunskap och hitta nya samarbetsmöjligheter. I Mikael Laaksos fall ledde tankesmedjan konkret till nytt samarbete.

– Inom den närmaste framtiden kommer jag att skriva en artikel tillsammans med en forskare från ett annat medlemsuniversitet, University of National and World Economy i Sofia, Bulgarien. Artikeln kommer att belysa hur stora vetenskapliga förlag genom företagsköp och andra mekanismer sakta vuxit till att bli så stora och marknadsdominerande som de är idag.

Förutom att samarbeta med varandra fick deltagarna i tankesmedjan höra på föreläsningar av andra forskare och företag, bland annat från Bosch och SAP. 

Universitetsalliansen ENGAGE.EU består av ledande europeiska universitet inom företagsekonomi, nationalekonomi och samhällsvetenskap och målet är att stärka kompetenser och färdigheter för att hantera stora samhällsutmaningar. Nästa tankesmedja ordnas i början av 2023 i Frankrike och har genusforskning som tema.

Foto av tankesmedjan: Katrin Glueckler