| 07.04.2020

Helsinki GSE grundar ett lägesrum för ekonomi

hanken
Lägesrummet samarbetar med en grupp ledd av Vesa Vihriälä som fokuserar på de långsiktiga ekonomiska konsekvenserna. Målet är att främja snabbt beslutsfattande under coronaviruskrisen.

Helsinki Graduate School of Economics, som är en gemensam enhet för Hanken, Aalto-universitetet och Helsingfors universitet, grundar ett lägesrum för ekonomi som ska producera information som kan stöda ministeriers och övriga offentliga instansers finanspolitiska beslutsfattande under coronaviruskrisen. Målet är att erbjuda information mer eller mindre i realtid om utvecklingen inom företagssektorn, på arbetsmarknaden och i hela samhället.

Ledande experter inom ekonomi från Helsinki GSE, Statens ekonomiska forskningscentral VATT och från några andra offentliga organisationer deltar i lägesrummets verksamhet. Lägesrummet drar nytta av offentligt och privat material och producerar på basis av det regelbundna rapporter ämnade för tjänstemän och politiska beslutsfattare. Materialet samlas in och bearbetas tillsammans med Statistikcentralen, finansministeriet, arbets- och näringsministeriet, Finlands Bank, skattemyndigheterna, FPA och andra institut.

” I Finland finns det ett brett utbud av behändiga och aktuella offentliga registermaterial vilket möjliggör ett beslutsfattande som är exceptionellt databaserat. Genom att utnyttja materialet kan man i stor utsträckning förbättra förmågan att fatta rätt slags beslut”, säger Otto Toivanen, ledare för lägesrummet och akademisk ledare vid Helsinki GSE.

”Finländska registermaterial sträcker sig över flera decennier och gör det möjligt att koppla samman olika källmaterial på till exempel individ- företags- eller familjenivå på ett sätt som inte är möjligt i många andra länder. Erfarenheter som fås från lägesrummet kan vara till nytta också när man funderar på hur ekonomiska realtidsdata på mikronivå mer än tidigare kan användas i det finanspolitiska beslutsfattandet.”

Utöver databaserad analys diskuterar forskarna vid Helsinki GSE regelbundet finanspolitikens allmänna linjer under och efter krisen tillsammans med tjänstemän och politiska beslutsfattare. Lägesrummet bedriver ett nära samarbete med Vesa Vihriäläs grupp, som fokuserar på krisens långsiktiga ekonomiska konsekvenser.

”Coronaviruskrisen innebär svåra utmaningar för finanspolitiken, då beslut med långtgående konsekvenser måste fattas i snabb takt i en ny miljö som ständigt förändras. Vi är glada att vi kan delta i att hitta svaren på dessa utmaningar”, säger Helsinki GSEs styrelseordförande Erkki Liikanen.

Mer information om lägesrummet och dess offentliga rapporter finns att läsa på Helsinki GSEs sidor.

Tilläggsinformation:

Professor Otto Toivanen, akademisk ledare, Helsinki Graduate School of Economics
tfn 050 353 7651
otto.toivanen@aalto.fi
https://www.helsinkigse.fi/

 

Se även:
Selvitysryhmä arvioi koronakriisin taloudellisia vaikutuksia ja tietä takaisin kestävän kasvun uralle.
https://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1410877/selvitysryhma-arvioi-koronakriisin-taloudellisia-vaikutuksia-ja-tieta-takaisin-kestavan-kasvun-uralle

Tags