| 19.09.2017

Helsinki Graduate School of Economics breddar spetskompetents inom nationalekonomi

Efterfrågan på experter inom nationalekonomi ökar ständigt. För att svara på det här behovet förbereder Aalto-universitetet, Hanken och Helsingfors universitet en ny enhet, Helsinki Graduate School of Economics.

För tillfället finns det en högklassig men alltför smal spets inom nationalekonomi i Finland. Samtidigt ökar mängden konsumentinformation och digitaliseringen framskrider, vilket förbättrar möjligheterna att fatta beslut på basis av data och ökar efterfrågan på experter inom nationalekonomi. Vård- och landskapsreformen ökar kraftigt behovet av ekonomiexperter på alla nivåer.

Aalto-universitetet, Hanken och Helsingfors universitet förbereder en gemensam enhet, Helsinki Graduate School of Economics, som ska bredda expertisen inom ekonomi i Finland. Det är tänkt att forskning och forskarutbildning ska ske inom nationalekonomins alla centrala delområden. Sålunda kan man öka mängden utexaminerade magistrar och doktorer och svara på efterfrågan av experter.

-De privata aktörernas och tredje sektorns roll i att producera social- och hälsovårdstjänster och annan offentlig service växer ständigt. I tjänstestyrningen strävar man efter kostnadseffektivet och därför behövs mera högklassig nationalekonomisk expertis inom både landskapen och statsförvaltningen, säger förvaltningspolitiska statssekreteraren Tuomas Pöysti på Finansministeriet.

Helsinki GSE ska bli en internationell forskarskola och forskningsenhet som konkurrerar om de bästa forskarna och studenterna med världens andra nationalekonomiska toppenheter. Antalet professurer ska stiga från 20 till 35 och också antalet utexaminerade ska öka. När Helsinki GSE är fullt utvecklat år 2022, skulle det utexamineras hälften flera ekonomie magistrar och nästan dubbelt flera ekonomie doktorer från huvudstadsregionens universitet.

Enligt universiteten är grundandet av Helsinki GSE ett centralt och nödvändigt steg i ledet att bygga Finlands framtida framgångar: både den offentliga och den privata sektorn behöver kunnande på internationellt hög nivå.

-Ekonomiskt kunnande behövs allt mera på nya områden inom ekonomin. I näthandeln behöver man optimeringsexpertis för att kunna utnyttja den enorma mängden data som finns tillgänglig. De ekonomiska vetenskaperna svarar på det här behovet, säger Aktias chefekonom Heidi Schauman.

Universiteten börjar nu förbereda grundandet av HGSE i sina egna organisationer.

Mera information:

Professor Topi Miettinen, Hanken, tfn 040 3521 406