| 16.08.2019

Hanken debatterade forskningens roll i beslutsfattandet på SuomiAreena

Hanken deltog i SuomiAreena i Björneborg med en frågesport och en paneldebatt om den vetenskapliga forskningens betydelse för beslutsfattandet i samhället. Här kan du testa hur du hade klarat dig i panelen!

Diskussionen Faktaa vai fiktiota? Tieteellisen tiedon hyödyntäminen yhteiskunnassa inleddes med en frågesport där paneldeltagarna fick ta ställning till sanningshalten i olika påståenden. Baba Lybeck fungerade som domare i tävlingen och moderator i den efterföljande diskussionen.

Evenemanget var välbesökt med över 120 personer i publiken och stämningen på scenen var avslappnad och god. Den fria diskussionen berörde bl.a. utmaningen att få tillgång till objektiv, vetenskaplig forskning utanför sin egen bubbla då klickalgoritmerna generar enbart likadana nyheter. Politiken har också förändrats så att fakta inte längre har en självklar plats i diskussionen, utan åsikterna delas också vad gäller sanning och osanning.

På scenen såg vi:
● Krista Kiuru, familje- och omsorgsminister, SDP
● Sanni Lehtinen, ordförande, Finlands Studentkårers Förbund
● Riitta Maijala, överdirektör, Finlands Akademi
● Tuomas Salusjärvi, direktör, Valio
● Jaakko Aspara, prorektor, Hanken
● Karen Spens, rektor, Hanken

Här kan du testa hur du hade klarat dig i tävlingen (rätt svar längre ner på sidan):

1.    Danmark avskaffade fettskatten endast ett knappt år efter att den införts, eftersom skatten inte förbättrade danskarnas matvanor.
2.    Till och med brasilianska bananer och kinesiskt ris är klimatvänligare att konsumera i Finland än inhemskt nötkött.
3.    Elbilar kan inte anses vara klimatsmarta eftersom utsläppen för att tillverka elbilar är större än för dieselbilar.
4.    Unga som deltagit i Erasmus-studentutbytet klarar sig bättre än andra på arbetsmarknaden.
5.    De mest intelligenta manliga konsumenterna är hellre delägare i en bil tillsammans med t.ex. make/maka, familjemedlem eller bekant än att de skulle köpa sig en egen bil.

Diskussionen hölls 18.7.2019 och streamades också på webben.
Du kan se hela diskussionen här:

           Rätt svar:
1 Falskt. Man slopade faktiskt skatten snabbt, men det berodde på att danskarna började handla sitt fett i Tyskland istället.
2 Sant. Koldioxidutsläppet för ett kilo bananer fraktade till Finland är 0,5 kg och för riset 2,5 kg. Motsvarande siffra är 20 kg per kg nötkött producerat i Finland.   
3 Falskt. Enligt uträkningar blir elbilen klimatsmartare än dieselbilen efter att man kört 60 000 km, vilket ändå måste ses som ganska lite i en bils livslängd.
4 Sant. En undersökning visade att 80% av studenterna som åkt på utbyte fick anställning inom 3 månader efter utexaminering. En viss försiktighet kan man ändå beakta i tolkningen, eftersom det kan vara annat som påverkar både det att studenten åker på utbyte och att hen får anställning.
5 Sant. Det är 5-10 ggr mera sannolikt att intelligenta män samäger en bil enligt en undersökning gjord av Hanken och Aalto-universitetet. 

SuomiAreena_1