| 21.06.2017

Hankenforskare med i globalt forskningsprojekt

Peter Sarlin, forskare i nationalekonomi vid Hanken, är med i ett unikt forskningsprojekt om finansiella högfrekvensdata. Forskarteamet består av forskare från Storbritannien, Frankrike, Tyskland, USA och Finland.

Projektet “Digging into High Frequency Data” Opens in new window strävar efter att förbättra säkerheten på finansmarknaden, som har genomgått radikala förändringar de senaste decennierna som en följd av allt snabbare handel. Teamet kommer att skapa en transatlantisk databas för värdepappersmarknaden, vilket gör det lättare för forskarna att analysera högfrekvensdata som skapas vid automatiserad handel.

-Hankens roll i projektet är att fokusera på maskininlärning med ambitionen att hitta strukturer i finansiell big data. Det här gör man genom att skapa tolkningsbara modeller genom visualisering och explorativ analys, säger Peter Sarlin, universitetslektor och projektledare på Hanken.

I projektet kommer man att använda sig av maskininlärningsmetoder för explorativ analys, bl.a. så kallad visuell dynamisk klustrering, vilket lämpar sig väl för att förenkla komplexa data genom att reducera mängden av data, dimensionaliteten i data och frekvensen i data.

Projektfinansieringen är internationell, och i Finland finansieras projektet av Finlands Akademi.

Vid Hanken leds projektet av universitetslektor Peter Sarlin. De andra projektledarna är Patrice Fontaine (EUROFIDAI, Frankrike); Terrence Hendershott (UC Berkeley, USA), Loriana Pelizzon (Goethe University, Tyskland); Mila Getmansky Sherman (University of Massachusetts Amherst, USA), Tomaso Aste (University College London, Storbritannien) och Jean-Pierre Zigrand (London School of Economics, Storbritannien).

Läs mera om projektet:

https://diggingintodata.org/awards/2016/news/winners-round-four-t-ap-digging-data-challenge

http://www.systemicrisk.ac.uk/news/lse-economist-appointed-uk-head-global-financial-research-project#overlay-context=events/lse-workshopnetworks--macro-finance

Mera information:

Peter Sarlin
peter.sarlin@hanken.fi
+358 40 572 7670