| 10.11.2022

"Artificiell intelligens kommer att påverka alla regioner och sektorer i världen"

Olika ljusspår som syns i mörkret
Varje dag publiceras 3,2 miljarder gilla-markeringar och kommentarer på Facebook, över 500 miljoner tweets på Twitter, 3,7 miljoner videor laddas upp på Youtube och över 100 miljarder meddelanden skickas på Whatsapp.
– Det här är varför vi måste bry oss om alternativa data, säger Thoi Mai, doktorand i finansiell ekonomi på Svenska handelshögskolan (Hanken).

Thoi Mai
Thoi Mai

Enligt uppskattningar är 20 procent av alla data i världen strukturerade, numeriska data. Resterande 80 procent är ostrukturerade data som text, bild, ljud och video.

– Vi producerar enorma mängder alternativa data varje dag och måste lära oss att dra nytta av detta, både inom näringslivet och forskningen, säger Mai, som var en av talarna på Hanken Finance Day 2022: Alternative data in finance and business Opens in new window i början av november.

Inom finans- och affärsvärlden är alternativa data enkelt uttryckt information om ett företag som publiceras av källor utanför företaget.

Mai förklarar att alternativa data kan användas på en mängd olika sätt i näringslivet.

– Man kan mäta komplexa saker som företagskulturen eller hur agilt ett företag är samt förbättra noggrannheten i mätkoncept.

I sin studie upptäckte Mai att vi bara är i startskedet då det gäller att använda alternativa data i forskningen. Han tittade på hur många artiklar som använde alternativa data i de fem främsta finanstidskrifterna under 1990–2021. 

– I fler än 10 000 artiklar använde mindre än 1 procent alternativa data.

Lär studenter affärsvärdet av alternativa data

Shahab Anbarjafari
Shahab Anbarjafari

– Alternativa data och artificiell intelligens (AI) kommer att påverka alla regioner och sektorer i världen, säger Shahab Anbarjafari, ledande dataanalytiker på PwC.

– Det förväntas att effekten av AI år 2030 kommer att vara nära 16 biljoner amerikanska dollar. De största och mest omedelbara ekonomiska vinsterna kommer att finnas i Kina och USA.

Ett av många företag som utnyttjar AI och alternativa data är Apple. 

– Eftersom vi delar så mycket data med Apple har företaget börjat lansera sjukförsäkringar. Apple har i princip bättre koll på ditt hälsotillstånd än dina föräldrar, säger Anbarjafari.

Enligt Anbarjafari spelar handelshögskolorna en mycket viktig roll i att förse sina studenter och forskare med kunskap om alternativa data. 

– En handelshögskola bör utbilda sina studenter om affärsvärdet av alternativa data och AI. Om du kan visa dem mervärdet av detta tror jag att du hjälper till att skapa många enhörningsföretag.

Benjamin Maury
Benjamin Maury

På Hanken har studenterna möjlighet att lära sig om och arbeta med alternativa data i Quantums datalabb Opens in new window och tillhörande kurser. 

– Alternativa data kommer att ha stor inverkan på beslutsprocesserna inom företag. Men vi måste kunna hantera den informationen och ha rätt verktyg till hands. På Quantum kan vi erbjuda våra studenter denna kunskap. Vår målsättning är att skapa bättre business genom datadrivet värdeskapande, konstaterar Quantums direktör Benjamin Maury.

Text: Jessica Gustafsson