| 19.08.2020

Helsinki GSE: Lönesumman i juli 2020 har stigit till fjolårsnivån

Nya uppgifter från lägesrummet vid Helsinki GSE visar att lönesumman i juli 2020 har stigit till samma nivå som lönesumman i juli 2019. Professor Otto Toivanen, direktör för Helsinki GSE, ser lönesummans återhämtning som en god och betydande nyhet.

- Lönedata från inkomstregistret är en av de snabbaste och tillförlitligaste informationskällorna som myndigheterna har att tillgå för att få en bild av ekonomin. Den färska information som vi fått från registret ger starka indikationer på att den finska ekonomin återhämtar sig snabbt efter den kollaps som orsakades av coronapandemins första våg. Nedgången i löner med mer än åtta procent i maj har förvandlats till ett svagt plustecken i juli.

Det finns en stor variation i den ekonomiska återhämtningen mellan olika branscher. En betydande ökning har skett inom byggnadsbranschen, där lönesumman har överstigit siffrorna för 2019 med sex procent. Industrisektorn har också nått förra årets nivå.

Hotell- och restaurangbranschen är fortsättningsvis bekymmersam. Lönesumman som betalades i juli 2020 var 20% lägre än under motsvarande period 2019. Det har ändå skett en tydlig ökning även inom den här branschen, eftersom lönesumman i juni 2020 var hela 40% lägre än för ett år sedan.

- Särskilt lovande är faktumet att situationen i juli är bättre än i juni inom nästan alla branscher.

Mera information:

Otto Toivanen
+358 50 353 7651
otto.toivanen@aalto.fi
https://www.helsinkigse.fi/