| 26.02.2019

Vesa Vi­hriälä blir Professor of Practice vid Helsin­ki GSE

PD Vesa Vihriälä har utnämnts till Professor of Practice i ekonomi vid Helsinki Graduate School of Economics. Han inleder sitt arbete den 1 juli 2019. Tjänsten är knuten till Helsingfors universitet.

Helsinki GSE grundades våren 2018 med uppgiften att utvidga och höja kvaliteten på ekonomisk utbildning och forskning i Finland samt att främja samarbetet mellan ekonomi och andra vetenskapsområden. Helsinki GSE är en gemensam enhet för Aalto-universitetet, Helsingfors universitet och Hanken.

Vesa Vihriälä har haft flera centrala poster inom ekonomisk politik, bl.a. som rådgivare för EU-kommissionens vice ordförande Olli Rehn och som understatssekreterare för ekonomiska ärenden vid statsrådets kansli. Vihriälä har sedan 2012 varit vd för Näringslivets forskningsinstitut Etla och Näringslivets delegation EVA. Den uppgiften lämnar han i mars.

Vesa Vihriälä är doktor i statsvetenskap från Helsingfors universitet. Hans facklitterära produktion behandlar huvudsakligen ekonomisk politik, finansmarknader och EMU-ärenden.

– Vihriälä tillhör Finlands viktigaste kommentatorer inom ekonomisk politik och hans inlägg är sakkunniga, genomtänkta och forskningsbaserade. Hans arbetslivsprofessur utgör ett betydande stöd för Helsinki GSE. Vi uppskattar det mycket högt att Vesa Vihriälä ansluter sig till oss, säger professor Hannu Vartiainen, utbildningsansvarig direktör vid Helsinki GSE.

– Det är fint att få återvända till alma mater. Jag har varit lyckligt lottad under årens lopp i och med att jag fått arbeta med personer som jag hela tiden kunnat lära mig av. Lyckan tycks hålla i sig, konstaterar Vesa Vihriälä.