Energispartips på kontoret

Spara på energi på jobbet

Det är enkelt att spara energi. Du behöver bara besluta dig för vad du ska göra. Oavsett om du tillhör en liten eller stor verksamhet är det de enkla åtgärderna som har stor betydelse för energibesparingarna. Nedan några enkla steg hur du kan spara energi på Hanken.

  1. Stäng av din dator då du inte använder den på en längre tid. Kontrollera även att energisbesparning är aktiverat i inställningarna så att bl.a. skärmen slocknar automatiskt ifall du inte använder din dator på en tid. Bärbara datorer förbrukar mindre el i regel, tänk på det då du förnyar din dator.
  2. Stäng av skärmen då du inte använder den, stand-by läget på olika maskiner ger upphov till 5-10 % av elkonsumtionen.
  3. Stäng av kopiatorn ifall du är den sista som lämnar arbetsplatsen. Alla kopiatorer släcks inte automatisk ännu idag.
  4. Håll inte laddarna i väggen i onödan. De vanligaste telefonladdare mm. brukar lite el då de är kopplade i väggen.
  5. Släck lamporna då de inte behövs. Ifall det är frågan om lysrör bör de släckas först då de inte kommer att användas på minst 10 minuter.
  6. Använd trapporna istället för hiss. Ifall du inte bär på något tungt är det skäl att välja trapporna framför hiss, i längden har det en positiv effekt på din hälsa också.
  7. Stäng persiennerna / gardinerna till kvällen. Persienner och gardiner fungerar som ett extra fönster och minskar på behovet av uppvärmning.
  8. Se till att värmeelementen inte är täckta.

Har du frågor eller förbättringsförslag? Skicka e-post till: prme@hanken.fi

Läs mer om energibesparing på Helsingfors energis webbsidor. Där hittar du en massa rådgivning på hur du kan spara energi hemma.

Kostnader

Man kan räkna ut en apparats (t.ex. en lampas) elförbrukning genom att multiplicera effekten med användningstiden. Omvandla effekten (W) till kilowatt (kW) genom att dividera med tusen. (T.ex. 60 W / 1000 = 0,06 kW)

På åtta timmar förbrukar en glödlampa (med 60 W effekt) 0,06 kW x 8 h = 0,48 kWh.

Genom att multiplicera förbrukningen (kWh) med elpriset får man reda på vad användningen kostar. T.ex. 0,48 kWh x 10,09 c = 4,84 cent. På en månad (användning 8 h/dygn) blir elåtgången 14,4 kWh, vilket kostar 1,45 €. På ett år (användning 8 h/dygn) blir elåtgången 175 kWh, vilket kostar 17,66 €.