| 19.04.2022

Hanken Business Lab – en nyskapande inkubator för tillväxt

hanken business lab team
Koncentration, diskussion, inspiration, idéutbyte – den kreativa stämningen är påtaglig när du kliver ner i källaren på Hanken i Helsingfors. Här ligger Hanken Business Lab, en nyskapande inkubator med målet att hjälpa start-ups, tillväxtbolag, föreningar och individer att växa.

Labbet i Helsingfors grundades 2016 och ett år senare invigdes Hanken Business Lab i Vasa. Direktörer är Markus Wartiovaara (Helsingfors) och Jan Sten (Vasa), båda Hankenalumner.

Markus Wartiovaara säger att labbet i Helsingfors är en del av ett nyskapande entreprenöriellt ekosystem. 

- Vi vill vara stället där tröskeln är lägst om du vill återvända till Hanken. Verksamheten är inte enbart till för uppstartsbolag utan för hankeiter i alla åldrar. Om du har fastnat i karriären eller vill skapa något nytt är du alltid välkommen tillbaka - till en kreativ och stödjande miljö.

Också i Vasa erbjuder labbet studenterna en unik chans att lära sig navigera i entreprenörsvärlden. Verksamheten där är i högre grad tidsbunden, de flesta studenterna startar och driver sitt företag endast under studietiden.

- Studenterna använder labbet som en möjlighet för att få erfarenhet av entreprenörskap och företagaranda, två saker som vi också vet att förbättrar chanserna att få jobb efter examen, konstaterar Jan Sten.

Hanken Business Lab har i dag över 50 medlemmar, en unik mix av allt från internationellt framgångsrika bolag till ideella föreningar. Här presenteras tre av dem:

Monika Liikamaa, medgrundare och delad VD på Enfuce

Monika Liikamaa
Monika Liikamaa

Berätta, vad gör ditt företag?

”Vi hjälper bland annat banker, handelsbranschen och företag med betalningar. Vi är direktuppkopplade till MasterCard och Visa och vi är först i världen att ha kortutgivning och betalningshantering i ett publikt moln, godkänt av Finansinspektionen. Enfuce grundades 2016 och vi har nu 125 anställda med 16 miljoner slutkunder vars dagliga betalningar hanteras av oss.”

Vilka är de största framgångarna för Enfuce?

”Vi erbjuder tjänster bättre och snabbare än våra konkurrenter. Dessutom är våra tjänster globalt skalbara, vilket gör att vi på riktigt kan hjälpa våra kunder att uppnå sina mål. Kundlojaliteten, Net Promoter Score, ligger på 95. Fyra områden utgör kärnan i vår verksamhet: vi är bäst i världen på den här teknologin, vi har människor med rätt erfarenhet och attityd, vi följer efterlevnadsprinciperna (compliance) eftersom branschen är väldigt strikt styrd och vi är stenhårda på processer.”

Vad har varit mest utmanande?

”I början hade vi inga pengar, sen kom pandemin och nu kriget i Ukraina men vi har överlevt, och gör vad vi kan för att hjälpa till gällande kriget. Det är frågan om attityd – vi vill alltid framåt. ’Skiten träffar fläkten’ varje dag men det beror på hur du handskas med situationen. Vi har stora ambitiösa mål eftersom vi vill förändra världen.”

På vilket sätt har Hanken Business Lab hjälpt dig?

”Jag tror hårt på nätverkande och labbet är ett bra forum att vara med i eftersom det finns en vilja att hjälpa varandra. Överlag är kontakten till Hanken stark då många Hankenstudenter jobbar hos oss, en del av våra anställda går Hankens Executive MBA-program, andra vidareutbildar sig vid Hanken & SSE.”

Vilka är framtidsplanerna för Enfuce?

”Målet är en börsnotering år 2026 och för att lyckas behöver vi bli globala. Det här året fokuserar vi på Europa. Vi har nu kontor i Finland (Esbo och Åland), Stockholm, Riga, Berlin, London och snart Amsterdam. Vi förbereder också expansion västerut, våren 2023 är vi förhoppningsvis etablerade i Nordamerika.”

Vad är ditt råd till den som vill starta ett företag?

”Bara gör det! Vad är det värsta som kan hända? Ingen dör och du kommer att lära dig saker. Om du har en idé och ett problem du vill lösa, våga starta ditt företag – och våga be om hjälp.”

William Engblom, medgrundare och chef för affärsutveckling på Talentrator

William Engblom
William Engblom

Berätta, vad gör ditt företag?

”Talentrators verksamhet startade i september 2021 i sin nuvarande form. Vi har byggt upp en plattform med över 15.000 kodare från hela världen, främst från Östeuropa, Afrika och Indien. Genom en utvärderingsprocess sållar vi fram de bästa kodarna och matchar dem med snabbt växande, främst nordiska uppstarts- och tillväxtföretag.

Till skillnad från traditionella rekryteringsbolag är vi ett mjukvarudrivet företag. Vi riktar oss till företag som har behov av utvecklare som genomgått en förhandsgranskning. Vårt uppdrag är att lyfta fram de bästa internationella utvecklarna till toppföretag genom att avveckla kulturella fördomar. Vi har för tillfället tio anställda med sex olika nationaliteter och har fått in 270 000 euro från investerare.”

Vilka är de största framgångarna för Talentrator?

”Att vi hittade rätt personer att anställa genast från början. Vi är tre medgrundare, Carl-Wilhelm Unnérus, Maximilian Wittmer och jag, som kompletterar varandra och har en gemensam vision. Vi har lyckats anställa drivna personer som delar den visionen.”

Vad har varit mest utmanande?

”Då jag är så pass ung, 21 år, är det många områden jag saknar erfarenhet av. Ibland kan det vara utmanande att veta vilken väg man ska gå. Då är det väldigt viktigt att hitta personer som har gjort detta tidigare och vill hjälpa dig. Det gäller att söka sig till rätta kretsar och mentorer.” 

På vilket sätt har Hanken Business Lab hjälpt dig?

”Labbets direktör Markus Wartiovaara är alltid villig att hjälpa kring praktiska saker. Han ger också värdefull feedback. På labbet träffar du likasinnade, väldigt intressanta människor som ger dig nya perspektiv. Här kommer jag in i kretsar som är relevanta för mitt bolag.”

Vilka är framtidsplanerna för Talentrator?

”Just nu är det fokus på själva produkten. Våra egna programmerare och kodare förbättrar hela tiden processerna. Vi vill skapa ett starkt fotfäste här i Norden, men ganska snabbt har vi större visioner om att bli en världsledande lösning för företag att anställa kodare på ett säkert och smidigt sätt. Vi vill också hjälpa kodare att hitta meningsfulla jobb, exempelvis de som bor i länder med sämre arbetsförhållanden. Vi vill skapa bättre möjligheter för individer runt om i världen.”

Vad är ditt råd till den som vill starta ett företag?

”Det är lätt att ha en idé men svårare att förverkliga den. Prata med så många människor som möjligt, också med andra än bekanta, för att få olika perspektiv. Och börja jobba för din idé. Högst antagligen är slutprodukten ändå väldigt annorlunda än den första tanken du hade.”

Christoffer Lundström, grundare av CHL Sales Agency

Christoffer Lundström
Christoffer Lundström

Berätta, vad gör ditt företag?

”Via CHL Sales Agency kan framförallt mindre företag, som inte har råd att anställa, hyra en försäljare för till exempel 1-3 dagar i veckan. Vi erbjuder en professionell försäljare som jobbar för företagets mål. Bland kunderna finns till exempel tidnings- och utbildningsföretag. Jag startade företaget 2016 och levde på det i många år. Även om det inte längre är min huvudsyssla så var det denna idé som fick mig att börja med företagandet.”

Vilka har varit de största framgångarna för CHL Sales Agency?

”Då jag fick anställa de första medarbetarna till bolaget. Det var ett tecken på att vi gick framåt och verksamheten hittade ett nytt spår. Jag gick från en enmansfirma till en riktig arbetsplats med flera anställda.”

Vad har varit mest utmanande?

”Att behålla personalen, se till att de trivs och att allt löper som det ska. Min roll ändrades också då jag fick anställda, jag kunde inte längre bara bestämma över mig själv.”

På vilket sätt har Hanken Business Lab hjälpt dig?

”Jag har fått otroligt mycket hjälp från labbet då i början. Allting började med att jag sparrade med dåvarande direktören i Vasa, Nina Ingves. Jag har också fått mycket hjälp och inspiration att gå vidare med mitt företagande då jag deltagit i kurser vid labbet i Helsingfors. Det är värdefullt då andra kritiskt kollar på verksamheten med en helt annan överblick.”

Vilka är framtidsplanerna för CHL Sales Agency?

”Företaget har blivit mer en sidosyssla på senare tid då mitt nya företag, Bed Invest, tar mer tid. I dag har CHL Sales Agency en anställd och planen är att hålla det på samma nivå, beroende förstås på hur marknaden förändras. Jag har blivit biten av företagandet, det är jätteroligt och intressant men också utmanande förstås. Det är mer en livsstil än ett jobb, att fritt få utveckla en verksamhet och hela tiden sträva efter att förbättra den.”

Vad är ditt råd till den som vill starta ett företag?

”Håll koll på ekonomin. Sträva efter att ha en stabil ekonomi i företaget. Lär dig att leva på en mindre lön under de första fem åren, bygg upp en stabil grund för att sen kunna förtjäna bättre.”

 

Text: Jessica Gustafsson