| 17.11.2021

På unik kurs skapas företag för att uppnå globala utvecklingsmål

sustainable venture creation
På Hanken ordnas i höst för första gången en kurs där studenter står bakom allt från idé och planering till undervisning. Kursen, som går under namnet Sustainable Venture Creation, ger kursdeltagarna möjlighet att utveckla ett företag som främjar FN:s mål för hållbar utveckling.

Kursen kulminerar i en SDG-gala den 8 december. Välkommen att delta!

Följ med evenemanget online genom denna länk.

– Det bästa sättet att lära sig om entreprenörskap är att jobba praktiskt med det. Genom att ansvara för kursen kan vi se på kursen och inlärningen ur ett studentperspektiv, säger Hankenstudenterna Vincent Forsman, Victor Lindahl och Ronny Eriksson. De ordnar kursen tillsammans med Daniil Pokidko, som är affilierad forskare i ämnet entreprenörskap och företagsledning på Hanken. 

I kursen ingår att reflektera över den personliga drivkraften att nå FN:s mål för hållbar utveckling, teambildning och utveckling av idéer som gör det möjligt tackla utmaningarna man valt att fokusera på. Därefter forskar studenterna i temat de valt och planerar projektet, som sedan implementeras i verkligheten. Studenterna har arbetat med sina projekt bland annat på en hackathon, som ordnades i början av kursen. 

Varje vecka under kursen får studenterna feedback på sina företagsidéer av utomstående gästföreläsare och mentorer.

– Sammanlagt har kursen 6 gästföreläsare och 40 externa mentorer. Till exempel i går fick studenterna kommentarer på sina företagsidéer av åtta olika sakkunniga. 

Kursarrangörerna anser att en kurs som denna – som från början till slut förverkligats av studenter – skulle vara ett värdefullt tillägg i läsordningarna också vid andra universitet både i Finland och utomlands.

studentkurs
Från vänster på bilden Onni Larri, Ronny Eriksson, Vincent Forsman, Daniil Pokidko och Niels Schwenne.

 

Inspiration från Hankens företagsekosystem

Eriksson, Forsman och Lindahl har själva fått stöd till att driva olika projekt och företag – både ideella organisationer och vinstdrivande bolag – vid Hanken Business Lab och Hanken Entrepreneurship Society.

En annan viktig inspirationskälla till kursen har varit webbplattformen AmbitiousAfrica, som de tre initiativtagarna till kursen grundat. Ambitious.Africa gör det möjligt för unga i Afrika och Norden att påbörja och skala upp olika typer av projekt med samhällelig inverkan, bland annat genom att få tillgång till mentorer, samarbetsparter från företag, finansiering och global exponering.

– AmbitiousAfrica har varit en stor inspirationskälla för oss särskilt när det gäller föra samman aktörer från tre områden: utbildning, företagande och nöje, säger Forsman, som tillsammans med Eriksson och Lindahl varit med om att utveckla icke-vinstbringande inkubatorer för uppstartsföretag inom jordbruksteknologi i samband med sin praktik i Rwanda. 

Företag kan främja hållbar utveckling

För Niels Schwenne, som är utbytesstudent från Tyskland och en av deltagarna på kursen, är Sustainable Venture Creation just en sådan kurs som han drömt om. 

– När jag först läste om kursen fäste jag enbart uppmärksamhet vid företagsdelen, men under kursen har jag upptäckt att också hållbarhetsteman är mycket intressanta.

Hankenstudenten Onni Larri har däremot alltid velat jobba med hållbarhetsteman. Hans team har planerat ett företag där man uppmuntrar människor att jobba för klimatet. Schwenne är däremot med i en grupp som försökt hitta lösningar för problemet med föroreningar i städerna genom att designa ett företag som specialiserat sig på takplanteringar.

Att studenterna tyckt om kursen är något som inte förvånar Eriksson.

– Studenterna har själva fått påverka hur kursen formas. Därtill är företagande i dag något som kan jämföras med hiphop-kulturen i USA på 1970- och 80-talen: många unga vill vara företagare och inom området finns många superstjärnor som man ser upp till.

Kursen kulminerar i en SDG-kväll som ordnas i festsalen på Hanken. Under evenemanget kommer studentteamen att pitcha sina företag framför en jury. I programmet ingår också en presentation av Peter Vesterbacka och en paneldiskussion med unga företagare som har lyckats med att skapa framgångsrika företag som befrämjar hållbar utveckling under sina studier. Kvällen avslutas med mingel, mat och live jazz i aulan.