| 04.02.2019

Doktorsavhandling: Nya optionsvärderingsmodeller med effektivare beräkning av osäkerhet

Finansiell modellering handlar om att hitta den bästa kvantitativa lösningen till ett problem. Sedan börskraschen i oktober 1987 har forskare och experter försökt modellera implicit volatilitet för optionsvärdering och säkring.

Modellering av implicit volatilitet är fortfarande idag en viktig fråga på derivatmarknaderna. I sin doktorsavhandling undersöker och utvecklar Kun Huang effektiva optionsvärderingsmodeller som kan användas i aktie- och räntederivatmarknaden.

– En optionsvärderingsmodell som är populär på en optionsmarknad lämpar sig inte nödvändigtvis för en annan optionsmarknad. I praktiken används ofta olika optionsvärderingsmodeller på olika derivatmarknader. I min avhandling undersöker jag optionsvärderingsmodeller som används vid prissättning av valuta-, aktie- och ränteoptioner, säger Huang.

Huang är den första som har undersökt hur effektiv Vanna Volga-metoden är för att värdera S&P 500 index-optioner. Vanna Volga-metoden används i stor utsträckning inom valutaoptionsmarknaden, men har inte använts inom andra derivatmarknader. De starka resultaten visar att metoden även lämpar sig för att värdera aktieindexoptioner.

Huang utvecklar i sin avhandling en hybridmodell som kombinerar fördelarna av stokastisk volatilitet och lokala volatilitetsmodeller. Hybridmodellen skapar en effektivare beräkning av den underliggande stokastiska processen och dess volatilitet.

– Hagans asymptotiska formel för implicit volatilitet, som bygger på en SABR-process, har varit referenspunkt för värdering och säkring av räntederivat. Formelns brister framkom dock under perioder med  låga och negativa räntor.

Den nya asymptotiska formeln, som också bygger på SABR-processen och har utvecklats i Huangs doktorsavhandling, klarar av problemet med låga och negativa räntor vilket är kännetecknande för finansmarknaden nu, säger Huang.

Du kan läsa hela avhandlingen här. Opens in new window

Kun Huang disputerar i finansiell ekonomi och statistik med sin avhandling ‘Implied Volatility and Option Pricing Models’ på fredag den 8 februari 2019 kl.12 på Hanken i Vasa.

Plats: Hanken Svenska Handelshögskolan, Biblioteksgatan 16, Vasa
Opponent och universitet: Professor Seppo Pynnönen, Vasa Universitet
Kustos: Kenneth Högholm

Ytterligare information:
Kun Huang
E-post: kun.huang@hanken.fi
Tfn: +358 469 371 493