Hankens koldioxidavtryck blev större 2024

Resultatet av koldioxidavtrycket för 2024 visar en komplex bild av en ökad klimatpåverkan samtidigt som framsteg har gjorts inom vissa verksamhetsområden. Fotavtrycket har beräknats enligt GHG Protocol Corporate Standard (2004) och Corporate Value Chain (Scope 3) Accounting and Reporting standard (2011). Kalkylen inkluderar utsläpp från Hankens egen verksamhet (Område 1 och Område 2) och all huvudsaklig indirekta verksamhet som skapar CO2 i Hankens värdekedja (Område 3). I Hankens fotavtrycket ingår inte de utsläpp som skapas av Stiftelsen Svenska Handelshögskolan, dotterbolageFastighets Ab Hankens Isabella (100% ägande) och intressebolagen Hanken & SSE Executive Education Ab (50% ägande och Fastighets Ab Majsporten (40% ägande).
Jämfört med tidigare års beräkningar har ingen ny kategori lagts till, men en ändring av metoden för att beräkna utsläpp från inköpta varor och tjänster (Scope 3.1) har gjorts. Den största förändringen är att i stället för att endast inkludera inköpta tjänster som kostat mer än 20.000 euro, inkluderar beräkningen nu alla fakturabaserade inköpta varor och tjänster. Fotavtrycken för 2018 (basår) och 2023 har också reviderats i enlighet med denna förändring.
De marknadsbaserade utsläppen enligt GHG-protokollets kategorier år 2024 är följande:
- Scope 1: 0 tCO2e (direkta utsläpp från ägd eller kontrollerad verksamhet)
- Scope 2: 76 tCO2e (indirekta utsläpp från användning av inköpt el, värme och kyla i fastigheter som ägs och drivs av Hanken)
- Scope 3 uppströms: 1 937 tCO2e (utsläpp i värdekedjan, inklusive inköpta varor och tjänster, bränsle- och energirelaterade aktiviteter*, avfall, affärsresor, pendling och distansarbete)
- Scope 3 nedströms: 12 096 tCO2 (utsläpp i värdekedjan, inklusive investeringsportfölj)
Koldioxidavtrycket per anställd beräknades till 46 tCO2e, medan avtrycket per student var 7 tCO2e. Om man räknar med både anställda och studenter var fotavtrycket per person 6 tCO2e. Siffrorna för 2018 var 41 tCO2e per anställd, 7 tCO2e per student och 6 tCO2e per person.
Om man bortser från utsläppen från investeringsportföljen är de största utsläppskällorna inköpta varor och tjänster (43% av utsläppen) och resor (36% av utsläppen), vilket inkluderar resor för personal, gäster och de resor som våra utgående utbytesstudenter. Inom inköpta varor och tjänster står inköp av livsmedel (luncher; 131 tCO2e) och andra inköpta varor och tjänster (706 tCO2e) för de största utsläppen, jämfört med IT-anskaffningar (30 tCO2e) och papper (0 tCO2e). I kategorin övriga inköpta varor och tjänster ingår till exempel bygg- och underhållstjänster (180 tCO2e), integrationtjänster för studenter (132 tCO2e) och cateringtjänster för Hanken-evenemang (77 tCO2e), samt inköp av elektroniskt material och data (79 tCO2e). Pendling för anställda och studenter samt distansarbete står för den tredje största andelen (12 % av utsläppen).
Investeringarna är fortfarande den största enskilda utsläppskällan från Hankens verksamhet med 12 096 tCO2e år 2024. Utsläppen från investeringsportföljen beräknades baserat på erhållna uppgifter om utsläpp och utsläppsintensitet från kapitalförvaltaren Nordea (läs mer om deras metod för miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning (ESG) här: https://www.nordeafunds.com/en/sustainablility/esg), och utsläppen från alternativa investeringar beräknades baserat på de genomsnittliga utsläppsfaktorer och intensiteter som också användes 2023. Detta är dock ett förenklat tillvägagångssätt, som bör utvecklas ytterligare i framtiden för att bättre beskriva de verkliga utsläppen. Utsläppen från Hankens investeringar fluktuerar från år till år tillsammans med värdet på investeringsportföljen.
Mer detaljerad information om koldioxidavtrycket 2023 finns här:
Hur vi agerar i framtiden
Hanken fortsätter att arbeta för uppnå koldioxidneutralitet i komplex verklighet. Årets kalkyl av vårt koldioxidavtryck understryker behovet av mer omfattande tillvägagångssätt för utsläppsminskningar. Framtiden kommer att kräva innovativa lösningar och gemensamma ansträngningar där alla anställda, studenter och intressenter i Hankens värdekedja deltar i arbetet.
Viktiga åtgärder för att minska utsläppen under 2024 inkluderade utveckling av en klimathandlingsplan och uppdatering av riktlinjerna för arbetsresor för där man uppmuntras att överväga nödvändigheten av resor och resa landbaserat när det är möjligt. En landbaserad resa kan medföra upp till 30% högre kostnader jämfört med det snabbaste färdsättet. Arbetet för att bättre förstå ESG-aspekterna i Hankens investeringsportfölj och hur den kan förvaltas på ett hållbart sätt har också inletts. Klimathandlingsplanen innehåller en detaljerad plan för att minska utsläppen från Hankens verksamhet.
Hankens miljöprogram för 2025-2026 stöder också miljö- och klimatarbetet. Programmet finns att läsa här.
Eventuella frågor besvaras av Riina Haavisto, koordinator för socialt ansvar, på prme@hanken.fi.
*Bränsle- och energirelaterade aktiviteter avser indirekta utsläpp från produktion av förbrukad el och värme - så kallade vagga-till-grav-utsläpp från konstruktion av kraftverk, överförings- och leveransförluster.