| 18.04.2023

Ida Saavalainen valde Hankens EMBA-utbildning - ville ha nya verktyg för att styra familjeföretaget

Ida Saavalainen
– Det var kring 15 år sen jag studerade och jag kände att jag ville ha lite mer verktyg i verktygslådan. Något att ta tag i då det dagligen dyker upp frågor kring strategi och ledarskap i mitt arbete. Det konstaterar Ahola Groups VD och koncernchef Ida Saavalainen, som för tillfället går Hankens EMBA-program.

Hankenalumnen Saavalainen hann jobba några år på ABB i Helsingfors efter studierna innan hon flyttade till Karleby för att jobba på transport- och logistikföretaget Ahola Group i slutet av år 2009. Sen september 2022 är det Saavalainen som leder familjeföretaget i tredje generation. 

Bolaget, som grundades av farfar Helge Ahola 1955, transporterar mest varor för handel och industri. Huvudmarknaden är i Norden, Baltikum och CEE-länderna, det vill säga EU-medlemsländer som tillhörde det forna östblocket. Sverige har varit största marknaden nästan från början.

Vid sidan av jobbet deltar alltså Saavalainen i Hanken Executive Master of Business Administration Opens in new window , det vill den tvååriga EMBA-utbildningen. 

– Det bästa med Hanken EMBA:n är att jag har fått en bred bild på ledarskap och strategiskt tänkande med många relevanta aktuella inslag. Jag har helt enkelt fått nya insikter och kan se på saker ur ett nytt perspektiv.

Testa kunskapen i praktiken

Saavalainen utexaminerades från Hanken 2007 med huvudämnet företagsledning och organisation.

– Det är helt annat att studera nu, i en position där man genast kan testa de saker man läser om i praktiken. Det är lättare för mig att utmana ledningsgruppen då jag har fått fler verktyg och nya infallsvinklar.

Nya sätt att tänka kommer väl till pass då logistikbranschen, som de flesta andra branscher, står inför stora förändringar. Det handlar bland annat om den gröna omställningen som för med sig en hel del förändringar men också möjligheter. Den centrala frågan inom branschen är diskussionen kring fossila bränslen, där alternativa drivmedel tas i bruk så småningom, bland annat el-, gas- och vätedrivna lastbilar. Utmaningar med chaufförsbrist är också ett växande orosmoln inom branschen.

– Trots utmaningarna ser vi positivt på framtiden och möjligheterna inom logistikbranschen är många: varor ska flyttas från ett ställe till ett annat även i fortsättningen. Vi vill vara i framkanten och se till att branschen hålls intressant.

På Ahola Group är man van att vara föregångare. Redan på 80-talet utvecklade företaget ett eget koncept som skilde sig från andra transportföretag. Företaget har inga egna terminaler utan kör kundernas gods direkt från avsändare till mottagare och fungerar i princip som kundernas lager på hjul. Totalt har företaget kring 500 - 550 ekipage som rullar på vägarna och 250 egna anställda och sysselsätter via avtalstrafikanter totalt kring 700 personer.

Att kombinera en EMBA-utbildning med att leda ett familjeföretag och dessutom ha tre små barn har enligt Saavalainen varit både lätt och svårt. Det faktum att programmet är tidsbegränsat på två år gör det lättare att orka.

– Det är omöjligt att förutse vad som händer på jobbet men jag har försökt avlägga några timmar per vecka till utbildningen på arbetstid. Största delen av det vi gör inom programmet är ju ändå arbetsrelaterat.

Värdefullt att nätverka och utbyta idéer

Eftersom Saavalainen själv gått Hanken kändes Hanken & SSE som ett naturligt alternativ men det var ingen självklarhet att hon valde just det.

– Jag hörde mig för gällande olika alternativ, även utomlands. Men det var slutligen kursutbudet kombinerat med lämplig gruppstorlek och prisnivån som fick mig att välja Hankens EMBA.

En av de bästa sakerna med EMBA-programmet är studiekamraterna enligt Saavalainen. Då gruppstorlekarna är tillräckligt små bildas en bra dynamik och tid för att diskutera.

– Det är otroligt värdefullt att få lära känna alla människor, nätverka och utbyta idéer. Vi har olika bakgrund och arbetsuppgifter, det är berikande med nya synvinklar.

Om det är något Saavalainen fick utveckla gällande programmet skulle det vara att lyfta fram entreprenörskap i små och medelstora företag i tillägg till de stora globala företagen.

Till vem skulle hon då rekommendera programmet?

– Jag rekommenderar EMBA:n till en massa folk, både de i ledande ställning som utexaminerats för en tid sedan och de som kanske inte ens har en utbildning inom området. Egentligen alla som vill utvecklas men som ändå har en lite längre arbetserfarenhet så du får maximal nytta av programmet.

Läs mer:

Text: Jessica Gustafsson
Foto: Ahola Group