| 18.04.2023

Hanken & SSE Executive Education förbereder företag för framtiden

En person står och föreläser framför en grupp människor
– Vår främsta uppgift är att hjälpa företag att förnya sig strategiskt. Det gör vi genom att utveckla både team och individer till ett meningsfullt arbete med gott ledarskap, säger vd:n för Hanken & SSE Executive Education Ab, Marc Hinnenberg.

Hanken & SSE Opens in new window , som ägs av Hanken och Handelshögskolan i Stockholm, fungerar som en länk mellan affärslivet och det akademiska. Det är frågan om ett unikt utbildningssamarbete som sammankopplar akademiker från två högskolor och övriga personer med global praktisk erfarenhet av strategiska förändringar till nytta för kunderna.

– Samarbetet ger oss möjligheter att jobba på ett bredare plan med företag som har verksamhet över hela jordklotet. 

Nya insikter och aha-upplevelser

Marc Hinnenberg
Marc Hinnenberg

Hanken & SSE har ett omfattande programutbud. Förutom skräddarsydda program till företag och ledningsgrupper är det populäraste programmet Executive Master of Business Administration Opens in new window , det vill säga den tvååriga EMBA-utbildningen. MBA Highligts Opens in new window är ett nio dagars program, som hjälper dig uppdatera dina kunskaper inom strategi, ledarskap, finans, försäljning och marknadsföring. I programutbudet ingår dessutom karriärcoachning och andra omställningstjänster i samband med omställningsförhandlingar.

– De som deltar i våra program ska få nya insikter och aha-upplevelser som de kan implementera i sitt jobb och göra dem bättre förberedda för framtiden, konstaterar Hinnenberg.

Kriget i Ukraina och coronapandemin har skakat om många företag. Det gäller att söka nya marknader och nya sätt att jobba i en alltmer digitaliserad hybridvärld. Hanken & SSE:s breda expertnätverk är redo att stöda företagen med utmaningarna.

– Vi har ett globalt nätverk med över 500 experter som vi använder aktivt och vi anlitar också annan expertis enligt kundens önskemål, berättar Hinnenberg.

Starka synergieffekter

Synergieffekterna mellan högskolan Hanken och utbildningsföretaget Hanken & SSE är påtagliga. Enligt Kaj Storbacka, Hankens prorektor och representant i Hanken & SSE:s styrelse, kommer samarbetet att effektiveras ytterligare.

– Hanken & SSE spelar en central roll i att föra ut den kunskap som finns på Hanken i näringslivet. I gengäld får våra studenter en rikare förståelse om näringslivet och är bättre förberedda på vad som väntar då de börjar jobba.
Målet är att få en ännu större andel av Hankens undervisande personal att också börja föreläsa på Hanken & SSE.

Kaj Storbacka
Kaj Storbacka

– Att undervisa på en handelshögskola och på ett fortbildningsföretag skiljer sig ganska dramatiskt från varandra. På Hanken & SSE är kravet på näringslivsrelevans omedelbar. Som forskare behöver du kunna översätta dina forskningsresultat så att deltagarna får konkreta tankemodeller och verktyg som de kan börja använda direkt då de är tillbaka på jobbet, påpekar Storbacka.

Trots inspirerande fortbildningar är det lätt hänt att falla tillbaka i gamla mönster då man återvänder till jobbet. För att undvika detta satsar Hanken & SSE mycket på effekterna av utbildningen.

– Vi har utvecklat en långsiktig modell där vi vill ha svar på bland annat vilka huvudinsikterna av programmet var, vilka beteenden som kunden tänker förändra och vilka affärsmässiga resultat kunden vill uppnå. Utöver det följer vi kontinuerligt upp hur våra program kan justeras och styras för att uppnå bästa resultat, berättar Marc Hinnenberg.

Kaj Storbacka konstaterar att Hanken & SSE:s uppgift inte enbart är att utbilda människor, utan att också försöka hjälpa företag och personer att tänka på ett nytt sätt. 

– Förr skapade företagen en strategi som sen skulle implementeras men numera handlar det mer om kontinuerligt strategiskt tänkande och utveckling. Vi på Hanken & SSE är väldigt nära hela den strategiska utvecklingen i bolagen, vår uppgift är att involvera människorna genom hela processen.

Hanken & SSE Executive Education:

  • Grundades 2005, ägs av Svenska handelshögskolan och Handelshögskolan i Stockholm (SSE)
  • Enligt Financial Times rankning är Hanken & SSE den bästa nordiska leverantören av ledarskapsutbildning. Globalt på plats nummer 15. 
  • Kontor i Helsingfors och Vasa, SSE har kontor i Stockholm, Oslo och Riga

Läs mer:

 

Text: Jessica Gustafsson
Foto: Hanken och Hanken & SSE