| 24.05.2024

Hanken International Talent stöder studenters integration i alla delar av det finska samhället

Elisabet Haapakoski och Anita Ratilainen i Hankens korridor.
Under de senaste åren har Hanken välkomnat omkring 80 nya internationella studenter varje höst, de flesta av dem deltar i Hankens engelskspråkiga magisterprogram. Under läsåret 2023-2024 finns det studenter från 35 länder runtom i världen på Hanken.

Att integreras i Finland är inte alltid lätt för dessa studenter. Många är långt hemifrån och saknar de nätverk som andra studenter kan falla tillbaka på. För att de internationella studenterna ska kunna etablera sig i det finska samhället, både på ett socialt plan och inom studie- och arbetslivet erbjuder Hanken stöd genom Hanken International Talent, ett initiativ som startade 2017.

Anita Ratilainen och Elisabet Haapakoski är två internationella studenter som började på Hankens engelskspråkiga magisterprogram hösten 2023. Trots sina finska efternamn är ingen av dem född i Finland. Ratilainen och Haapakoski kom till Finland av olika anledningar, men har upplevt samma utmaningar med att lära sig finska, bygga sociala nätverk och hitta jobb.
 
– Mina föräldrar är båda finländare, men de träffades i Australien. Jag är född och uppvuxen på den australiska Guldkusten där det nästan alltid är varmt. Mina föräldrar talade finska, men jag pratade det sällan själv, berättar Ratilainen. 
 
– År 2018 kände jag att det var dags för en ny riktning i mitt liv. Jag hade läst en dubbelexamen i civilingenjörskap och miljövetenskap, men hittade inte något jobb inom de här branscherna. Det var säkert det som pushade mig till förändring och att jag valde att komma till Finland. Först tog jag en examen i internationell affärsverksamhet på Haaga-Helia och sen kom jag till Hanken för magisterstudier, förklarar hon.

Elisabet Haapakoski föddes i S:t Petersburg och flyttade som 15-åring till Finland med sin mamma och syster. I gymnasiet gick hon på en engelskspråkig IB-linje, tog sedan en dubbel kandidatexamen innan hon blev antagen till Hanken för sin magisterexamen. Haapakoski är gift med en finländare och har en ettårig dotter.

– Från 18 års ålder var det min dröm att studera på Hanken. Det känns som att jag kommer att kunna hitta min plats här, eftersom det är en bra sammanhållning på universitetet, säger hon.

Jobb vid sidan av studierna

Förutom att studera jobbar Haapakoski och Ratilainen båda som revisorer. Ratilainen arbetar på en byrå med åtta anställda som betjänar stora och små företag medan Haapakoski har ett deltidsjobb på Volvo Finland.

När det gäller att ta nästa steg i det finska arbetslivet uppskattar studenterna det karriärstöd som erbjuds via Hanken International Talent. Båda har deltagit i nätverksevenemang och Haapakoski har också utnyttjat den individuella karriärrådgivning som erbjuds.

– Jag gillar redovisning, men jag är inte säker på att jag vill hålla på med det resten av livet. Mitt kontrakt med Volvo går ut i augusti, så jag måste fundera på vad jag ska göra efter det. Jag hade svårt att bestämma mig för vilka möjligheter jag skulle rikta mig in på, så jag bokade ett möte med Hankens karriärtjänster. Där kom det fram att jag kanske kunde passa bra för en konsultroll, vilket jag aldrig hade funderat på tidigare. Jag tog det på allvar och har funderat och utforskat en hel del sedan dess. Vi får se vad det leder till, säger Haapakoski.

Båda studenterna deltog i Hanken Network Day hösten 2023. Presentationer från företag med verksamhet i Finland som Deloitte, EY, Fazer, Nordea och PwC gav internationella studenter möjlighet att lära sig mer om det finska arbetslivet och nätverka med potentiella arbetsgivare.

– Jag skulle vilja arbeta för ett större företag, så jag håller utkik efter sådana möjligheter. Hanken International Talent hjälper mig att få in en fot, säger Ratilainen.

Möjligheter för internationella studenter

Haapakoski och Ratilainen läser båda noggrant det månatliga Hanken International Talent-nyhetsbrevet, som skickas ut på engelska. Nyhetsbrevet lyfter fram möjligheter som särskilt riktar sig till internationella studenter, såsom stipendier, karriärevenemang, språkkurser, jobb och mycket mer.

– Det är bra att nyhetsbrevet är på engelska, eftersom internationella studenter ofta missar information som publiceras på svenska eller finska. Nyhetsbrevet lyfter fram jobb där du inte nödvändigtvis behöver tala finska. Jag ser det som ett filter för karriärmöjligheter, säger Ratilainen.

Varken Ratilainen eller Haapakoski har ännu lärt sig svenska, men båda använder finska både i arbetslivet och socialt. Haapakoski minns hur krångligt det kunde vara med finskan i början och sympatiserar med andra som nu befinner sig i en liknande situation.

– Jag vet hur det känns att vara rädd för att den finska man skriver eller talar inte är tillräckligt bra. Finland är inte alltid en lätt plats att förstå sig på. Det är hård konkurrens om jobb här och även om det finns internationella jobb krävs det mycket arbete för att hitta dem. Hanken International Talent-nyhetsbrevet är verkligen viktigt, eftersom det hjälper till att upptäcka dessa möjligheter och förstå den finska arbetsmarknaden bättre, säger hon.

– Många som kommer hit från utlandet har klarat sig utmärkt i sina studier och på sina jobb. Då man närmar sig sin utexaminering är det viktigt att man får reda på de sociala, akademiska och jobbmässiga möjligheter som finns tillgängliga. Hanken International Talent är bra på att hjälpa dessa studenter att integreras i alla aspekter av det finska samhället, säger Haapakoski.

Text: Andrew Flowers
Foto: Jessica Gustafsson

Visionen i den nya strategin Hanken 2030 - För ett internationellt Finland och en hållbar värld är att Hanken ska bli en alltmer ansedd internationell handelshögskola som bidrar till framtidens näringsliv och samhälle. Ett viktigt mål är att främja integrationen av internationella studenter. Hanken International Talent (HIT) är handelshögskolans initiativ för att stödja internationella studenters integration i det finska samhället och arbetslivet.