Studenternas välmående på god nivå vid Hanken
I slutet av året fick 2 376 kandidat-, magister- och EMBA-studenter samt doktorander svara på en enkät gällande information om deras välmående och behovet av ytterligare stödtjänster. Svaren visar att en majoritet är nöjda med höstens undervisning, hittade den information de behövde för studierna och förmådde fullfölja studierna planenligt.
Frågan om man ser fram emot mera närundervisning delar helt klart åsikterna. 45% vill gärna återvända till klassrummen, medan 31% gärna skulle se att distansundervisningen fortsatte. Studenterna på magisternivån är nöjdare med distansundervisningen än studenterna på kandidatnivån, och kandidatstudenterna är också klart ivrigare att återgå till närundervisning.
- Det finns olika orsaker till varför man vill eller inte vill återgå till närundervisning. Särskilt för studenter på magisternivån är det i många fall en praktisk fråga, då distansstudier är lättare att kombinera med arbete, föräldraskap eller boende på annan ort, säger Tove Ahlskog-Pursiainen, kvalitetschef på Hanken.
- Att hitta en fungerande balans mellan när- och distansundervisning ingår i framtida undervisningsplanering. Distansalternativ kommer säkert att erbjudas för vissa stödtjänster också i framtiden, fortsätter hon.
Glädjande nog kan man konstatera att känslan av ensamhet bland studenterna har minskat något jämfört med motsvarande enkät som skickades ut i februari 2021. Fortsättningsvis är det särskilt studenter som inte har svenska eller finska som modersmål känner sig ensamma, vilket antagligen beror på att det kan vara svårare att etablera sociala nätverk under de omständigheter som råder.
Hanken erbjuder olika former av stödtjänster för att motverka ensamhet och trygga studieframgången för alla hankeiter. Här hittar du information om:
• Studiecoachen, studiepsykologen, psykoterapeuten och studentprästen Opens in new window
• StödHankeiterna Opens in new window
• Studievägledning Opens in new window
• Rådgivning angående utbytesstudier Opens in new window
Sammanlagt svarade hela 50,4 procent eller 1196 respondenter på undersökningen. Det var andra gången som alla studenter oberoende av nivå blev tillfrågade om deras välmående och studieframgång. Nästa enkät planeras i slutet av april.
Här kan du läsa hela enkäten: