Samarbete mellan Hankenstudenter och organisationer för en hållbar framtid

Hankenstudenterna Emma Richardson och Rie Koshida, fick tillsammans med Esmail Tavakolnia och Daria Tomaszewska i uppdrag att ta fram en metod för nästa steg i Hankens hållbarhetsmätning. Efter att ha vägt olika alternativ rekommenderade gruppen att Hanken framöver använder ekologiskt fotavtryck som rapporteringsmetod.
– Ekologiskt fotavtryck är vanligare, inte bara inom universitetsforskning utan även i näringslivet. Det nämns också specifikt i Hankens strategi, så det ligger i linje med högskolans mål. Så vitt vi vet är det få universitet i världen som rapporterar sitt ekologiska fotavtryck – och inga i Norden – vilket gör att Hanken kan bli en föregångare, säger Koshida.
Till skillnad från klimatfotavtryck, som fokuserar på utsläppens påverkan på den globala uppvärmningen, har ekologiskt fotavtryck ett bredare grepp. Det mäter hur mycket produktiv mark- och vattenyta som krävs för att tillgodose organisationens konsumtion och absorbera dess avfall och utsläpp.
Enligt Riina Haavisto, Hankens koordinator för socialt ansvar, har högskolans hållbarhetsarbete hittills främst fokuserat på klimatpåverkan. Men många åtgärder, som att minska användningen av papper och plast, återvinna avfall och minska konsumtionen, hänger ihop.
– För mig har studenternas projekt tydliggjort behovet av bättre data om våra konsumtionsmönster och deras påverkan längs värdekedjan. När vi förstår vår påverkan bättre kan vi också börja införa effektiva lösningar för att minska den, säger Haavisto.
Hållbarhet är allas ansvar
Emma Richardson och Rie Koshida berättar att de ville integrera hållbarhet som en röd tråd i alla sina rekommendationer till Hanken – från förbättrade beräkningsmetoder till stärkt datainsamling.
– Hållbarhet ska genomsyra hela organisationen. Det kan inte bara vara hållbarhetsteamets ansvar – det är allas ansvar på Hanken. Oavsett om det handlar om kökspersonal som rapporterar om livsmedelsinköp eller andra anställda som integrerar hållbarhet i sitt dagliga arbete. Att engagera studenter är också avgörande. Vi fokuserade på praktiska initiativ för att göra hållbarhet till en naturlig del av undervisningen, säger Richardson.
Koshida tillägger att Hankenstudenterna är framtidens ledare inom näringslivet.
– Om Hanken erbjuder en god utbildning inom hållbarhet kommer de att bli ledare inom området i sina framtida yrkesroller.
Nya samarbetspartners sökes
Studenterna samarbetade med organisationer som Lindström, Rädda Barnen, Fairtrade Finland och Ramboll i projekt som rört allt från marknadsstrategi till intern och extern prissättning av koldioxid. Denna typ av erfarenhetsbaserat lärande ligger i linje med Hankens strategi.
– Det har varit väldigt givande att arbeta med ett konkret fall och en riktig organisation. Man får en känsla för hur det är att jobba som konsult eller anställd. Det har varit en brant inlärningskurva, eftersom jag inte visste så mycket om ämnet innan, säger Richardson.
Koshida håller med och säger att det har varit fint att få bidra med något konkret och positivt till en organisation.
Riina Haavisto söker nu nya organisationer och företag som vill delta i nästa kursomgång som startar i höst.
– Jag rekommenderar varmt att delta! Studenterna har tvärvetenskaplig kompetens som bidrar till att lösa verkliga utmaningar. Det är ett värdefullt samarbete – och dialogen mellan studenter och organisationer i sig är mycket givande.
Mer information: Riina Haavisto, koordinator för socialt ansvar, e-post: riina.haavisto@hanken.fi
Text: Jessica Gustafsson
Foto: Jessica Gustafsson och Gustaf Hafström