| 01.04.2022

Quantum utbildar framtidens ledare inom ekonomi och teknologi

Quantum big screens and student at computer
En starkare koppling mellan ekonomi och informationsteknologi, effektivare hantering av big data, bättre datadrivet beslutsfattande och nya fintechlösningar – bland annat detta vill Quantum vara med och utveckla.

Quantum, som är ett specialdesignat, börsliknande utrymme på Hanken, ger studenterna tillgång till databaser som Bloomberg, Reuters, Eikon, FactSet och Capital-IQ. Här hanteras bland annat finansiella data och företagsdata. För att svara på den starka digitaliseringstrenden har Quantum ökat fokus på alternativa data, det vill säga all information som inte finns i databaserna. 

- Av all big data på nätet är 95 procent ostrukturerat och det kräver ett stort kunnande inom programmering. Tidigare kunde vi nöja oss med kvantitativa metoder med hjälp av databaserna, säger Benjamin Maury, Quantums direktör och professor i finansiell ekonomi.

Massiva mängder information

Benjamin Maury
Benjamin Maury

Att fatta beslut som stöder sig på data har alltid varit viktigt men spelar en ännu större roll nu då vi kontinuerligt får massiva mängder information, bland annat via webben, satelliter och sensorer. Var och en av oss genererar data och Maury lyfter fram exempel på hur man kan utnyttja den informationen.

- Du kan följa med försäljningen vid en affär genom att följa satellitbilder på parkeringsplatsen för att ha koll på kunderna, om det sker en förändring i trenden med fler parkerade bilar på gården. Via sociala medier kan du till exempel samla data om ett företags varumärke genom att analysera vad nuvarande och tidigare anställda skriver om företaget.

För att följa Hankens strategiska mål om näringslivsrelevans har Quantum rekryterat två Professors of Practice, Daniel Pasternack och Peter Sarlin.

- Vi ska inte hålla vår verksamhet för oss själva utan samarbeta med näringslivet och industrin. Professors och Practice är guld värda, både gällande att dela med sig av sina nätverk och aktivt delta i vår verksamhet, säger Maury.

Quantum Hackathon ger konkret erfarenhet

Riina Räikkönen
Riina Räikkönen

För att Quantum inte bara ska förbli ett datarum satsar man också på evenemang. Ett av dem är Hanken Quantum Hackathon som två år i rad har involverat ett stort antal aktörer, allt från privata företag, studenter, mentorer samt lärare och professorer på Hanken.

En av dem som deltog år 2021, och vann, är Hankenstudenten Riina Räikkönen. Målet var att ta fram en lösning för datadrivet beslutsfattande med hjälp av ESG-data (ESG står för hållbarhet inom miljöfrågor, sociala frågor och god förvaltningssed).

- Mitt team arbetade utgående från den sociala aspekten eftersom vi vet att dålig företagskultur för med sig stora kostnader för både företag och samhälle. Vi ville skapa ett verktyg för naturlig språkbehandling som, om verktyget användes på riktigt, skulle ta data från Glassdoor och företagets egna strategiska dokument. Med hjälp av den sammanställda informationen skulle sedan investerare och jobbsökande automatiskt få veta om det är ett bra bolag och hur det rankas i förhållande till andra företag, berättar Räikkönen

Nya karriärmöjligheter

Räikkönen, som har finansiering som huvudämne och nu skriver på sin gradu om nordiska fonders nettoandelsvärde, har stor nytta av Quantums Bloombergterminal då hon samlar in data.

- Mitt mål är att ta mig ut i finansvärlden och Quantum ger mig förhoppningsvis fördelar på arbetsmarknaden då jag redan kan använda de här dataterminalerna.

Benjamin Maury håller med om att Quantum öppnar upp för nya och bättre karriärmöjligheter för studenterna. 

- Vi vill ge dem färdigheter och förståelse för att de själva kan göra något med informationen som finns där ute, att de kan börja bygga sin egen karriär direkt från skolbänken.

 

Text: Jessica Gustafsson
Foto: Pia Pettersson och Jessica Gustafsson