| 22.09.2021

Kända Hankenalumner minns gamla studietider i ny podcast

Elisabeth Rehn
Hanken lanserar en ny podcast, Gyllene studietider, med bl.a. gästerna Elisabeth Rehn, Kimmo Sasi, Henrik Lax, Veronica Wiklund, Ann-Mari Mingard och Björn Wahlroos. Värdar för podden är Hankens rektor Karen Spens och podcastens producent Hanna Westerholm. Under hösten kommer nya avsnitt att spelas in med intressanta alumner från både Helsingfors och Vasa.

I den nya podcasten Gyllene studietider är det framförallt de små detaljerna som avslöjar den gångna tiden – minnen av hur en lärare kunde bära frack under en föreläsning, studenthemmet på högskolans sjätte våning och hur man rökte inne. Det kommer också fram att de politiska motsättningarnas tid i studentpolitiken på 1960- och 70-talen erbjöd en ypperlig möjlighet att utveckla lysande retoriska färdigheter – något som Björn Wahlroos och Kimmo Sasi bevisar.

När man lyssnar på podden kan man bli överraskad över hur många dörrar som stod öppna också för kvinnor redan på 1950-talet – bland annat berättar Elisabeth Rehn om hur hon kunde studera och också delta i studentfester samtidigt som hon hade små barn för att grannen ställde upp som barnvakt. Veronica Wiklund, som studerade på Hanken i slutet av 1950-talet, berättar i sin tur om hur hon gjorde en spännande karriär inom reklambranschen – något som dock var ovanligt på den tiden. 

– Hanken har förändrats mycket sedan 1950-, 60- och 70-talen – bland annat har högskolan under årtiondena blivit allt internationellare. Vi blickar framåt, men vill samtidigt värna om våra traditioner och är stolta över vårt ursprung. Därför anser jag att det är väldigt fint att vi nu får ta del av dessa minnen, säger rektor Karen Spens, som själv studerade på Hanken på 1980-talet.

Podcasten har producerats av Hankenalumnen och företagaren Hanna Westerholm. De politiska motsättningarna präglar starkt en viss tid av studentlivet, men för övrigt finns det enligt Westerholm inte anmärkningsvärda skillnader i om man studerat på Hanken på 1950-, 60- eller 70-talen. 

– Vännerna och nätverken som man fick under studietiden har alltid varit viktiga för hankeiterna. Många av gästerna för också fram minnen från perioder då de bott utomlands – något som Hanken öppnat dörrar till, säger Westerholm.

Det första avsnittet med Elisabeth Rehn lanseras den 22 september och nya avsnitt utkommer under höstens gång.

– Det som jag studerade på Hanken blev nog en riktlinje för vad jag sedan skulle komma att syssla med, konstaterar Elisabeth Rehn.

 

Du kan lyssna på podden här.