| 28.05.2020

Internationella avtal skulle skapa bättre resiliens i framtida kriser

Sustainable strategy in turbulent times the panel
Covid-19-pandemin har påverkat ekonomin på alla nivåer i samhället. För att säkerställa ett mer resilient och flexibelt samhälle i framtiden är det viktigt att länder inte isolerar sig utan snarare vidtar globala reglerande åtgärder genom internationella avtal. Det här gäller likaväl kampen mot pandemier som klimatförändringar, sade Topi Miettinen, professor vid Hanken, under ett online-evenemang som ordnades på högskolan.

Topi Miettinen påpekade också att Finland, till skillnad från Sverige, för närvarande befinner sig i ett skede av pandemin där det allmänna intresset och ens personliga intressen står i särskilt stor konflikt.

- Det privata intresset för användning av skyddsåtgärder (som ansiktsmasker, desinficering etc.) när man samverkar inom ekonomin är för närvarande är lågt, men det allmänna intresset för att man skulle använda sådana skyddsåtgärder är högt, sade Miettinen. Regeringen bör göra det som krävs för att försäkra sig om att företag och individer vidtar de här åtgärderna. De främjar ekonomin och hälsoutfallet på längre sikt, fortsatte han.

Enligt Heidi Schauman, chefsekonom på Swedbank, har de nordiska regeringarna lyckats bra med sina strategier för att stödja företag, men mer flexibilitet behövs också framöver.

- Permitteringssystemet i Norden har fungerat bra, men det finns fortfarande ett behov av ytterligare flexibilitet och strukturreformer, såsom företagens möjligheter att göra lokala avtal på arbetsmarknaden, sade hon.

Bankerna har också frivilligt vidtagit åtgärder för att hjälpa sina kunder att klara sig ur krisen. Många banker, främst i Finland, har erbjudit sina kunder möjligheten att tillfälligt sluta amortera.

- I motsats till finanskrisen 2008 är bankerna nu snarare en del av lösningen än problemet, sade Hanna Westman, chefsekonom på Verket för finansiell stabilitet. Bankerna stöder både företag och realekonomin. Jag hoppas verkligen att detta inte utvecklas till en bankkris, men olika myndigheter gör även planer för den händelse att en bank inte skulle uppfylla de krav som ställs, tillade hon.

Resebranschen har drabbats särskilt starkt av pandemin och har lett till tomma hotell och inställda flyg. Tidigare svackor inom branschen har följts av en snabb återhämtning, men frågan är hur det kommer att bli denna gång?

- Pandemin har lärt oss att mycket kan göras på distans online, vilket har betytt färre affärsresor, och så blir det antagligen också i framtiden. Men på lång sikt kan vi inte undvika affärsresor helt eftersom det är omöjligt att bygga kundrelationer på distans, konstaterade Roger Holm, EVP på Wärtsilä och medlem i Hankens styrelse.

Hanken organiserade 27.5.2020 ett online-evenemang om ekonomisk återhämtning från den nuvarande pandemin med nästan 700 anmälda deltagare från 21 länder. Under evenemanget granskade sex experter vad åtgärderna och konsekvenserna har varit hittills ur en ekonomisk synvinkel och hur framtiden kan tänkas utveckla sig.

Panelen leddes av Marc Hinnenberg, Hanken & SSE Executive Education. I panelen deltog också Pirkko Harrela, direktör för intressentgrupper på UPM och Penna Urrila, direktör och chefsekonom på Finlands Näringsliv EK.

Du kan se videon från evenemanget här! Opens in new window