| 20.02.2023

Hanken deltar i stort EU-projekt för att göra jordbruks- och livsmedelssystemen mer hållbara

Kor på rad i ett frodigt landskap
Efterfrågan på jordbruksråvaror inom EU leder till förändringar i markanvändningen i länder som är rika på biologisk mångfald, i till exempel Afrika och Latinamerika. Det leder i sin tur till stora förluster av biodiversitet. Svenska handelshögskolan (Hanken) deltar i ett omfattande EU-projekt för att ta fram ny kunskap och nya verktyg för mer hållbara jordbruks- och livsmedelssystem.

Porträttbild av Othmar Lehner
Othmar Lehner

– Hundratals och tusentals organismer dör ut och denna förlust är större än någonsin. Biologisk mångfald är grundläggande för våra jordbrukssystem, vi måste hitta mer hållbara vägar, säger Othmar Lehner, direktör för Hanken Center of Accounting, Finance and Governance (AFG Centret).

En av EU:s högsta politiska prioriteringar är att ta itu med EU:s globala fotavtryck gällande biologisk mångfald. Det finns ett behov av transformativa förändringar i de ekonomiska, sociala och finansiella modellerna. Kunskapen om hur man ska uppnå dessa förändringar i praktiken är ändå begränsad.

Horizon Europe Opens in new window -projektet TC4BE (Transformative change for biodiversity and equity) Opens in new window har fått över 2 miljoner euro för att hitta potentiella lösningar. AFG Centret på Hanken har beviljats cirka 200 000 euro. Projektet som koordineras av universitetet i Wageningen i Nederländerna kommer att pågå i fyra år.

Medlemmar i projektet är förutom europeiska universitet också partner från målländerna, inklusive forskare från urbefolkningssamhällen.

– Vi sammanför producenter från till exempel stora nötkreatursgårdar i Brasilien och monokulturella gårdar i Kenya med konsumenter i EU för att hitta rätt verktyg för att tackla förlusten av biologisk mångfald, berättar Lehner.

I det tvärvetenskapliga projektet kommer forskare från områden som geografi, biologi, sociologi och redovisning att delta. Hanken tillför redovisningskunskap om hur man mäter hållbarhet.

– Hankens bidrag är i grund och botten att redovisa biodiversitet: Hur kan vi förbättra situationen och mäta framgångar? Hur kan vi kontrollera och styra?

För detta ändamål kommer Lehner och hans team att vidareutveckla gröna biodiversitetsobligationer som ett sätt att hjälpa jordbruksproducenter att finansiera sin övergång mot ökad biodiversitet.

– Med det här projektet vill vi i synnerhet rikta oss till och stödja tillsynsmyndigheterna inom EU. Målet är att erbjuda dem kunskap om hur de ska hantera dessa biodiversitetsfrågor och kunna fatta bättre beslut.

Text: Jessica Gustafsson