| 18.08.2015

Doktorsavhandling: Kina ter sig fortfarande fjärran för expatrioter

FM Ling Eleanor Zhang disputerar i ämnet företagsledning och organisation lördagen den 22 augusti 2015 i Helsingfors.

“Jag ville vara kines, en gång...  Jag ville att Kina skulle bli den plats där jag gjorde karriär och levde mitt liv. Men jag kommer inte att skynda mig tillbaka. Jag har lämnat min kärlek bakom mig, vaknat upp från min dröm om Kina.”

- Kina har varit ett välbekant mål för multinationella koncerner i några decennier, men förvånande nog utgör landet likväl en av de största utmaningarna för utsända medarbetare, konstaterar Ling Eleanor Zhang som disputerar i ämnet 22.8. 

Även om det kan te sig som om misslyckanden skulle vara vanliga bland personer som flyttar till Kina på grund av arbete visar Zhangs forskningsresultat att de blir alltmer förankrade i arbetslivets vardag. Ett ökande antal personer som skickats till Kina av huvudkontoret eller etablerat sig på eget initiativ, entreprenörer samt personer som av olika orsaker temporärt bor i Kina väljer att stanna kvar i landet. Dessa personer är föremål för påverkan av ett flertal förvirrande processer under den gemensamma beteckningen kulturell anpassning, assimilation eller bikulturalism.

Utifrån en omfattande fältundersökning avser Zhang att exponera utländska personers arbets- och levnadsvillkor i Kina i ett språkligt och kulturellt perspektiv. I sin doktorsavhandling framför Zhang även de mångfasetterade kulturella utmaningar som utländska medarbetare ställs inför såväl utifrån sitt eget perspektiv som utifrån det perspektiv genom vilket de betraktas av värdlandets personal. Hon framlägger dessutom en kontextuell redovisning av den fördel man har av goda kunskaper i värdlandets språk då det gäller interkulturell anpassning. Zhang bygger induktivt upp en analytisk struktur för en analys av varför och på vilket sätt värdlandets språk är betydelsefullt.

- Utsända från de nordiska länderna som arbetar och bor i Kina har olika kulturidentiteter, till exempel en marginell bikulturell identitet, en kosmopolitisk identitet, en övergångsidentitet och en monokulturell identitet, säger Zhang. Faktorer såsom organisatorisk kontext, de utsändas inställning till värdlandets språk, liksom även inriktningen av deras nätverk, har påverkat det sätt på vilket de utsända identifierar sig med hemlandet, värdlandet och en tredje kultur, tillägger hon.

Forskningsresultaten avslöjar likaså ett antal strategier som de utsända antar i syfte att komma tillrätta med osäkerhet och tvetydighet, som till exempel att hålla fast vid fysiska bevis på förankring, tron på individualitetens betydelse, en realistisk utvärdering och ett godtagande av den marginella tillvaron samt räkna med en viss grad av flexibilitet i fråga om sin egen kulturella identitet.

FM Ling Eleanor Zhang disputerar i ämnet företagsledning och organisation på doktorsavhandlingen On Becoming Bicultural: Language Competence, Acculturation and Cross-cultural Adjustment of Expatriates in China lördagen den 22 augusti 2015.

Tid: 22 augusti 2015, kl. 12
Plats: Rum 309, Hanken Svenska handelshögskolan, Helsingfors
Opponent: Docent Yih-teen Lee, IESE Business School (Instituto de Estudios Superiores de la Empresa), University of Navarra, Barcelona, Spanien
Kustos: Professor Jeff Hearn, Hanken Svenska handelshögskolan

En kopia av avhandlingen kan laddas ner här: http://hdl.handle.net/10138/156084 Opens in new window

För mer information, ta gärna kontakt med:
Ling Eleanor Zhang
ling.zhang@hanken.fi Opens in new window
+358 50 5359576