| 22.04.2022

Proof-of-stake miljövänligare och säkert alternativ till brytning av kryptovaluta

I de flesta kryptovalutor är brytning (processen där nya kryptovalutor sätts i omlopp) nödvändig för att säkra transaktionen. Dessvärre är brytning inte speciellt miljövänligt. Däremot är det allmänt känt att Proof-of-Stake är nästan utsläppsfritt och ny forskning tyder på att det fortfarande är säkert.

I sin doktorsavhandling utforskar Ville Savolainen blockkedjebaserade kryptovalutor, och i synnerhet blockkedjesäkerhet. Brytning, som är en säker metod, genererar en stor mängd e-avfall och förvärrar den globala bristen på mikrochip. Dessutom förbrukar global brytning av kryptovalutor mer elektricitet än många enskilda länder (till exempel Finland, Irland och Sverige) och genererar därför enorma CO2-utsläpp.

-Det finns ett alternativ till brytning - Proof-of-Stake. PoS-kryptovalutor kräver inte stora mängder energi eller datorkraft. Istället deponeras en del av kryptovalutan, vilket innebär att den är låst i en kryptovaluta-plånbok. Om någon agerar oärligt, kan man förlora sin deponerade andel, konstaterar Savolainen.

Allt fler PoS-kryptovalutor uppstår som bäst, till exempel håller den näst största kryptovalutan Ethereum på att övergå till ett PoS-system. Savolainens forskning är grundläggande eftersom den beskriver deponeringsbeteende vilket i sin tur avgör graden av säkerhet.

Om man höjer räntan på samhällsnivå får man högre sparande och lägre inflation. Men om man ökar kryptovalutornas avkastning på deponeringen, får man hög inflation på kryptovalutor med en större andel deponerade mynt. Därför finns det en balansgång mellan säkerhet och inflation med PoS.

-Mina forskningsresultat är ganska ironiska: kryptovalutor, som av vissa ses som en effektiv försäkring mot att centralbanker "vårdslöst" ska trycka pengar, är säkrare ju högre kryptovalutans inflation är, sammanfattar Savolainen.

Du kan läsa hela avhandlingen här.

Ville Savolainen försvarar sin doktorsavhandling "Theoretical Essays in Blockchain Economics and Asset Pricing" klockan 16:00 (EET) den 25 april 2022. Disputationen hålls online och du kan delta i det virtuella Teams-mötet via denna länk. Studieområdet är finansiell ekonomi.

Opponent: Professor Kose John, New York University Stern School of Business
Kustos: Professor Gonul Colak, Hanken Svenska handelshögskolan

Kontaktinformation:
Ville Savolainen
ville.savolainen@hanken.fi