| 27.06.2019

Teosto ny medlem i Hankens partnerprogram

Inom samarbetet vill upphovsrättsorganisationen Teosto bidra med kunskap om musikmarknaden. Teosto kan ge studenter vid Hanken en insyn i upphovsrättsfrågor, och bidra med intressanta ämnen för pro gradu-avhandlingar.

Teosto förvaltar upphovsrätter för kompositörer, textförfattare och förläggare inom musikbranschen. Vid Teosto är HR direktör Inka Huttunen glad över samarbetet med Hanken.

– Vi har ibland fått förfrågningar om samarbete av personer som vill skriva sin pro gradu-avhandling för oss eller göra sin praktik hos oss, och vi ville ha lite mer struktur på den här delen av vårt arbete. Så Hankens partnerprogram är precis det vi har letat efter, säger Huttunen.

Teosto grundades 1928. Organisationen ger musikanvändare tillstånd att använda musiken, gällande allt från radiokanaler och musiktjänster som Spotify till konsert- och evenemangarrangörer. Verksamheten grundar sig på att upphovsmän, det vill säga kompositörerna, författarna och förläggarna, ska få betalt för sina kompositioner och sin musik när den används.

–  Vi gör det lätt och smidigt för musikanvändarna att använda musik i sin verksamhet. Vi erbjuder licenser för olika ändamål, samlar in ersättningar från användarna och utdelar dem till tonsättare, textförfattare och förläggare. För oss är det viktigt att våra kunder, oberoende av om de är användare eller rättsinnehavare, får bra, snabb och rätt service, säger Huttunen.

Teosto är non profit-partner i Hankens partnerprogram. I samarbetet med Hanken kan Teosto bland annat bidra med att föreläsa om musikbranschen och upphovsrätten samt om organisationens serviceproduktion som enligt Huttunen är unik.

– Teosto är Finlands största upphovsrättsorganisation, och det är något vi är stolta över. Det är 91 år sedan Teosto grundades av tonsättarna, och vi ger fortfarande ett mervärde genom våra tjänster och vår kunskap om musikmarknaden eftersom vi är mitt i den, säger Huttunen.

Teosto välkomnar också studenter som är i slutskedet av sina studier och som vill skriva sin pro gradu-avhandling för organisationen.

– Vi kan ge olika ämnen att utforska som skulle vara intressanta både för studenten och för oss. Vi medverkar också gärna i att ge Hankens studenter en bild av hur arbetslivet ser ut, och öppnar gärna dörrar till arbetslivet där det finns möjlighet, säger Huttunen.