| 27.11.2019

”Endast ansvarsfull affärsverksamhet kan vara framgångsrik”

En kvinna, Päivi Koivisto, ser leende in i kameran.
Hanken EMBA-alumnen Päivi Koivisto har jobbat med frågor om företagsansvar och hållbarhet i över 20 år. Hon har sett hur området har vuxit från en marginell funktion till något som allt fler företag integrerar i sin strategi. Tidningen Hanken träffade henne för en intervju.

Du har jobbat med hållbarhetsfrågor under hela din karriär – hur kom du in på den banan?

”Under 1990-talet, då jag studerade ingenjörsvetenskap, började jag fundera på vad teknologin kunde göra för att förbättra världen. På den tiden tror jag inte det fanns några studieprogram i Finland som enbart handlade om hållbar utveckling. Men jag hittade ett huvudämne i miljöteknik vid det som då var Tekniska högskolan, och kom in i branschen den vägen.

Efter att jag studerat klart jobbade jag för UPM Kymmene som miljöanalytiker. Jag gjorde uträkningar om vilken miljöpåverkan tillverkningen av olika produkter hade. Under den tiden ökade kundernas intresse för den här typen av uträkningar, och många regleringar trädde i kraft. Det fanns också mycket negativ publicitet kring den tunga industrin. Icke-statliga organisationer började pressa våra kunder som sedan pressade oss.”

Hela området kring hållbar utveckling och företagsansvar har utvecklats mycket sedan dess – du har säkert sett stora förändringar inom företagen och hur de har hanterat frågorna?

”Absolut. I början av min karriär handlade jobbet inom hållbar utveckling om att ha en övervakande roll: att agera som en intern aktivist som berättade för olika avdelningar vad de fick och inte fick göra. På den tiden fokuserade interna intressenter ofta enbart på att hållbarhet ökade kostnaderna i stället för att se de större fördelarna med en hållbar verksamhet.

Men i dag finns det en bred förståelse för att bara en ansvarsfull affärsverksamhet kan vara framgångsrik. Det är inte en kostnad. Om man tänker på saker som att spara energi, skära ner på råmaterial och undvika avfall:, så kan det hända att det behövs en inledande investering, men det återbetalar sig i slutändan. Det är en win-win situation, både med tanke på miljön och ekonomiskt. ”

Det här är en förkortad översättning av en artikel som ingår i tidningen Hanken nr. 3/2019. Läs hela intervjun med Päivi Koivisto på engelska här. Du kan läsa hela tidningen elektroniskt här Opens in new window .

Foto: Pia Pettersson