| 03.02.2020

Alumner berättar: ”Fototekniskt kan man alltid utvecklas och göra saker bättre”

Hankenalumnen Anders Portman sitter i en soffa.
Alumnen Anders Portman fotograferar arkitektur och byggmiljöer. För honom är det viktigt att han som egenföretagare får han jobba utifrån sina egna värderingar.

Anders Portman är fotograf och vd för företaget Kuvatoimisto Kuvio, som han själv grundade 2009.

– Jag har varit intresserad av fotografi sedan tonåren, och det första jag gjorde när jag blev färdig var att köpa en systemkamera. Jag har alltid trivts i små organisationer där man ser lite bredare på saker och där arbetsuppgifterna inte är så specifika. Efter att ha jobbat några år i fastighetsbranschen sade jag upp mig från mitt jobb, studerade fotografi ett år och fick en möjlighet att fotografera ett hundratal mataffärer runt om i landet. Jag insåg att det fanns en marknad för sådana här uppdrag och på den vägen är jag, säger Portman.

Kuvio är ett litet företag med två fotografer. De har specialiserat sig på arkitektur och byggmiljöer, och fotograferar allt från stora kända byggnader till vanliga bostadshus.

– Vi fotograferar för stora fastighetsägare och mycket nybyggen i huvudstadsregionen. Motivet är kanske inte alltid så intressant, men fototekniskt kan man alltid utvecklas och göra saker bättre. Då är det inte så stor skillnad om det är ett vanligt bostadshus eller en byggnad som har ett större arkitektoniskt värde framför kameran.

Mycket jobb på sommaren

Fotograferingen av fastigheter är ett säsongsbetonat jobb och under sommaren är kalendern fullbokad. Tidigare i år fotograferade Kuvio Helsingfors nya bibliotek Ode, men Portmans personliga favoritjobb under den gångna säsongen är något annat.

– För mig personligen har det intressantaste i år varit att fota Kyrö Distillerys lagerbyggnad. Själva fasaden är gjuten i betong, men de har använt bräder av en gammal lada som form när de gjutit ytan så den ser ut som om den skulle vara gjord av mattsvarta bräder, säger Portman.

Utöver fotograferandet gör Portman också administrativt arbete. Som småföretagare är man väldigt ensam, men att få jobba utifrån sina egna värderingar väger ändå upp eventuella motgångar, säger han.

– Det är en stor orsak till att jag är företagare. Jag får fundera på hur jag använder företagets resurser, jag får möta kunder och lösa problem. Det är det bästa med det hela, men det är också det absolut tyngsta. När det går fel så vet du att du hittar felet i spegeln, men du har åtminstone följt din egen moraliska kompass.

Anders Portman utexaminerades från Hanken i Helsingfors 2003 med huvudämnet finansiell investering. Intervjun med honom ingår i tidningen Hanken nr. 3/2019. Foto: Martin Sommerschield