| 20.03.2015

Stort intresse för programmering hos svenskspråkiga elever

Skolor i Finland förbereder sig som bäst på att programmering blir en del av läroplanen från och med nästa år. Initiativtagarna till Coderiets klubbar, Erling-Persson Centre for Entrepreneurship vid Hanken Svenska handelshögskolan och Tekniska Föreningen i Finland r.f., har startat klubbar vid sju skolor i Nyland och Åboland.

Programmering blir en del av läroplanen år 2016 men redan nu kan elever vid sju olika skolor bekanta sig med kodning tack vare Coderiets klubbverksamhet. Pilotverksamheten inleddes första veckan i mars och den stora efterfrågan har överraskat arrangörerna. Tre extra klubbar har startats och ändå ryms inte alla cirka 130 elever, som har anmält sitt intresse, med.

Skolor i Finland förbereder sig som bäst på att programmering blir en del av läroplanen från och med nästa år. Initiativtagarna till Coderiets klubbar, Erling-Persson Centre for Entrepreneurship vid Hanken Svenska handelshögskolan och Tekniska Föreningen i Finland r.f., har startat klubbar vid sju skolor i Nyland och Åboland. I klubben får elever i årskurs 3-6 bekanta sig med programmering i skolan efter skoltid, och se hur intresserade de är av kodning.

- Intresset i pilotskolorna överraskade oss verkligen, säger Jan Sten vid Hanken. Vi har 14-16 platser i varje klubb och vid två skolor har vi fått sätta in extra klubbar. Tanken med Coderiets klubbar är att samla elever som är intresserade av programmering och ge dem en möjlighet att testa på olika program. Under fem tillfällen arbetar eleverna främst med verktyget Scratch för att lära sig grunderna i hur program fungerar.

- Varje skola förverkligar läroplanen på sitt eget sätt, säger Pär Mickos, ordförande för Tekniska Föreningen i Finland r.f. Vi konkurrerar inte med själva skolan utan ser oss mera som ett komplement där vi ger elever möjligheten att under fria former lära sig mera om programmering och umgås med andra elever som tycker att det är roligt och intressant att koda. Coderiets klubbledare är i främsta hand studerande som har möjlighet att ställa upp under eftermiddagarna. Att hitta ledare för de olika klubbarna är den största utmaningen för Coderiet. Visionen är att nå ut till alla svenskspråkiga skolor i Finland, det kommer alltså att behövas ledare på många olika orter.

Klubbens koncept har utvecklats under ledning av Linda Mannila från Åbo Akademi. Mannila har stor erfarenhet av att jobba med kombinationen programmering och unga.