| 01.03.2018

Information till Hankens anställda inför arbetskonflikten 7.3.2018

Löntagarorganisationerna Pardia, JHL och JUKO har 22.2.2018 gett en strejkvarning som berör Aalto-universitetet, Svenska handelshögskolan, Konstuniversitetet, Tammerfors tekniska universitet, Vasa universitet och Tammerfors universitet.

Strejken ska enligt anmälan inledas onsdag 7.3. kl. 00.00 och avslutas 7.3. kl. 24.00 om inte förhandlingarna når en överenskommelse innan dess. Förhandlingarna fortsätter troligen ännu under den här veckan.

Om strejken genomförs, deltar enligt anmälan alla JUKOs, Pardias och JHLs medlemmar som omfattas av universitetens kollektivavtal. Om strejken utförs i enlighet med anmälan är den laglig och universitetets anställda har rätt att delta.

Som utgångspunkt utbetalas inte lön under strejkdagen till någon anställd eftersom utgångspunkten är att personalen strejkar. Om arbetsuppgifterna genom begränsningarna nedan inte omfattas av strejken eller den anställda av andra orsaker ändå arbetar under strejken, utbetalas lön i normal ordning. Detta förutsätter att var och en anställd själv meddelar att hen arbetar och inte deltar i strejken. Arbetsgivaren utreder före 7.3 hur strejken påverkar verksamheten på Hanken, t.ex. öppethållning och all undervisning den dagen.

En elektronisk blankett är tillgänglig för personalen från och med 2.3.2018 till 12.3.2018 som man kan använda för att anmäla att man tänker jobba under strejkdagen för att försäkra att lönen betalas i normal ordning. Du hittar blanketten här:

https://forma.hanken.fi/lomakkeet/887/lomake.html Opens in new window

Också de vars uppgifter inte omfattas av strejken bör meddela om de tänker arbeta. Detta gäller till exempel personer som befinner sig på arbetsresa. Med förfrågan försöker arbetsgivaren inte begränsa de anställdas rätt att organisera sig eller rätt att delta i strejken, utan målet är att säkerställa löneutbetalningen till de personer som inte omfattas av strejken eller av andra orsaker arbetar trots arbetskonflikten 7.3.2018.

FAQ

Följande förfaringssätt har ifall om strejk uppgjorts i samarbete med Hankens huvudförtroendeman.

Jag är medlem i fackförbundet och deltar i strejken. Vad innebär detta?

Det är de anställdas lagliga rätt att delta i strejken. Under strejken är arbetsgivaren inte skyldig att betala lön eller andra förmåner till de anställda som deltar i strejken. Eftersom anmälan om strejk gäller alla anställda på vilka universitetens kollektivavtal tillämpas och som är medlemmar i någon av ovannämnda organisationer förutom vissa undantag (se nedan), är arbetsgivarens utgångspunkt att anställda deltar i strejken om inte hen skilt meddelar om arbete under dagen i fråga. För att kunna uppskatta strejkens inverkan på verksamheten samt för att försäkra löneutbetalningen till de anställda som arbetar, utreder arbetsgivaren med hjälp av en förfrågan vilka anställda som arbetar som vanligt. Löntagarorganisationerna informerar i sin tur sina medlemmar om hur de ska gå till väga för att ansöka om ersättning för inkomstbortfall som följd av strejken.

All administrativ personal som deltar i strejken stämplar arbetstiden den dagen som Frånvaro (utan lön), och som orsak ”Andra”.

Hur inverkar strejken på anställda som inte är medlem i någon av löntagarorganisationerna ovan?

Om du tänker arbeta normalt bör du anmäla det via den utskickade blanketten för att säkerställa att lönen inte avdras för strejkdagen.

Också anställda som inte är medlemmar i fackförbunden har rätt att delta i strejken. För den som deltar i strejken är dagen oavlönad. Den ersättning som fackförbunden beviljar som kompensation för det inkomstbortfall som följer av strejken betalas endast till förbundets medlemmar.

Jag är medlem i fackförbundet, är jag då tvungen att delta i strejken?

I enlighet med fackförbundens anmälan deltar alla JHLs, JUKOs och YHLs medlemmar på vilka universitetens kollektivavtal tillämpas. Varje enskild anställd besluter själv om hen deltar i strejken.

Kan jag vara på semester, ta saldoledigt eller jobba på distans under strejkdagen?

Om din semester eller saldoledighet har blivit godkänd innan strejkvarningen gavs 22.2.2018, kan du vara ledig enligt plan. HR tar en lista på de anställda som har godkända semestrar i ESS den 7.3.2018. Om du har saldoledig som är godkänd innan 22.2.2018, skicka godkännandet till personalarenden@hanken.fi så förs det in i Nepton och räknas som en vanlig saldodag. Efter att strejkvarningen utgivits kan man inte komma överens om ledighet under dagen för strejk.

Semester och saldoledigt stämplas som normalt i Nepton. Om du deltar i strejken stämplas dagen som frånvaro utan lön, orsak ”andra”.

Man kan heller inte distansjobba under strejken. Om man arbetar under strejkdagen bör man infinna sig på arbetsplatsen, Hanken. Undantag är arbetsresor, se info nedan.

Sjukfrånvaro och övriga frånvaron

Om sjukdomen börjat innan strejken, dvs innan 7.3. kl.00.00, betalas lön för sjukfrånvaro i normal ordning (administrativa personalen stämplar som vanligt sjukfrånvaro i Nepton). Detta förutsätter att man meddelar chefen/HR om insjuknandet genast och har sjukintyg från första dagen. Om man insjuknar under strejkdagen (efter kl. 00) , betalas sjukfrånvaro först efter att strejken upphört förutsatt att sjukdomen fortsätter.

Om man måste stanna hemma med sjukt barn, ska barnet ha insjuknat före strejken börjar. Man ska meddela sin chef genast och ha sjukintyg.

Undervisningen under strejken

Som huvudregel är all undervisning inhiberad under strejken. Om du ändå arbetar istället för att delta i strejken (och har informerat arbetsgivaren om det via förfrågan), meddela studerandena att undervisningen ordnas som planerat och oberoende av strejken. Märk också att öppethållningstiderna kan begränsas pga. strejken så förbered dig på eventuella undantagsarrangemang gällande utrymmen.

Uppgifter som inte omfattas av strejken

Om strejken förverkligas, deltar alla anställda på vilka universitetens kollektivavtal tillämpas som hör till någon av de organisationer som anmält om strejk. Man har ändå begränsat så att följande uppgifter inte berörs av strejken:

  • Strejken berör inte sådan IT-dejourering som är i enlighet med kollektivavtalet 4. kapitlet 20 §. Utanför strejken har också begränsats sådant forskningsarbete där ett avbrott orsakar betydande skada.
  • Strejken berör inte personer som är på arbetsresa utomlands eller på konferens.
  • Strejken berör inte respondent, opponent och kustos.
  • Strejken berör inte prorektorer.

JUKO har meddelat att deras förbund : Akavan yleinen ryhmä ry, inte berörs av strejken.

Mera information på Hankens webb senast 6.3.2018.

Kontaktpersoner:

Elina Stadigh, personalchef, tel. 040 3521 299
Åke Finne, huvudförtroendeman, JUKO p. 040 352 1244
Petri Mäntysaari, förtroendeman, JUKO, p. 040 352 1735
Charlotte Patola, förtroendeman, JUKO p. 040 352 1217
Nikodemus Solitander, förtroendeman, JUKO p. 040 352 1451
Robert Krogars, huvudförtroendeman, YHL, p. 040 352 1332

Mera information också på:

http://www.juko.fi/yliopisto/

https://www.jhl.fi/toiminta/jarjestotoiminta/yhdistykset/tyotaistelut-j…

https://www.pardia.fi/