| 16.08.2023

Hankenforskaren Joakim Wincent har blivit tilldelad Foundational Paper Award

Professor Joakim Wincents forskning kring entreprenörskap har belönats med Academy of Managements internationellt prestigefyllda utmärkelse Foundational Paper Award. Ingen europé har tidigare fått utmärkelsen.

Utmärkelsen Foundational Paper Award ges till ett forskningsrön som på ett påtagligt sätt påverkat den vetenskapliga diskussionen och fått forskare att tänka i nya banor i minst ett årtionde.

- Det är såklart väldigt stort och inspirerande att få en sådan utmärkelse. Det var inte någonting jag trodde jag skulle få, men känns jättekul att bli uppmärksammad på det sättet, säger en glad Wincent.

Joakim Wincent började forska redan 2003 för att förstå varför många entreprenörer klarar av att hantera misslyckanden och utmaningar. Utmärkelsen kommer nu efter en genomgång av de publicerade artiklarna inom ett område som många arbetar med och de har bidragit till att öka förståelsen för entreprenörer och företagsledning.

- År 2009 var ett startskott för detta då jag tillsammans med en forskargrupp publicerade artikeln ”The Nature and Experience of Passion”. Då artikeln publicerades var inte arbetspassion någonting som det pratades om inom forskningen, så artikeln tydliggjorde vad det var och vad den passion som entreprenörer och företagsledare känner leder till och hur det påverkar företag, säger Wincent.

Artikeln publicerades i tidskriften Academy of Management Review, som då också ledde till att Wincent tillsammans med professorerna Melissa Cardon, Jagdip Singh och Mateja Drnovsek fick Academy of Managements Idea Award 2010 för årets bästa publicerade idé.

- I ett vidare perspektiv har forskningen lagt grunden för ett nytt sätt att se på ledarskap. I praktiken handlar det också om ett ledarskap som tar hänsyn till hur man får människors identitet att kopplas till arbetsplatsen och bygga förutsättningar för positiva känslor till jobbet. Passion motverkar utbrändhet även under hård arbetsbelastning, konstaterar Wincent.

Utmärkelsen tillkännagavs av Academy of Management, som är världens största sammanslutning för forskning inom företagsekonomi.  

Mera information om Academy of Management Opens in new window

Tidigare pristagare
Awards - Entrepreneurship Division (aom.org)   Opens in new window

Mera information:
Joakim Wincent
Professor i entreprenörskap och företagsledning
joakim.wincent@hanken.fi
+358 40 352 1478