| 04.06.2019

Hanken deltar rymdprojektet Kvarken Space Center

Hanken ska tillsammans med med nio andra universitet, högskolor och institut i Sverige och Finland förverkliga Kvarken Space Center (Kvarkens rymdcentrum). Projektet leds av Vasa universitet.

Förutom att bedriva utvecklingsarbete kommer centret även att bygga en egen minisatellit och mottagarantenn som kan ta emot data från satelliter. Det är Vasa universitet som leder det drygt tre år långa forsknings- och utvecklingsprojektet.Hankens andel av projektet är att i samarbete med Umeå universitet ta fram affärsmodeller och affärsutveckling kring rymd- och satellitverksamheten, säger Peter Björk som är professor i marknadsföring vid Hanken i Vasa och  högskolans kontaktperson i projektet.– På sikt hoppas vi att det här projektet ska ge nya affärsmöjligheter och positionera Kvarkenregionen på kartan när vi talar om rymdteknologi, säger Björk.Affärsmöjligheter i rymden gäller till exempel hur företag kan använda data som satelliter mäter och samlar in från jordens yta.
 
– Satelliter av mindre storlek som planeras i projektet kan fånga in olika typer av data när de cirkulerar kring jorden. Om man tar skogsbruket som exempel så kan man avläsa skogsbestånd, brandskador och vindfällen. Det här är information som kan utnyttjas av bland annat skogsbolag och räddningstjänsten. Man kan också se på länders och städers infrastrukturer med fokus på utvecklingsmöjligheter, säger Björk.Enligt planen ska Kvarken Space Center bli ett långvarigt innovationscentrum med målet att hjälpa företag på båda sidorna om Kvarken att använda tillgänglig rymddata och därigenom utveckla sina affärsmöjligheter. Målsättningen är att det ska uppstå ett helt ekosystem som kan som kan ta tillvara rymdens fördelar.
Mer information om Hankens andel i projektet:
Peter Björk
Professor i marknadsföring
peter.bjork@hanken.fi
VasaLäs mer om projektet på Vasa universitets webbplats (extern länk).