| 01.02.2023

Studenternas välmående på toppnivå på Hanken

Studenter in action
Enligt en färsk undersökning har välmåendet bland studenterna ökat markant under höstterminen i takt med att Hanken har kunnat öppna upp för normal verksamhet igen. Ändå finns det studenter, speciellt på kandidatnivå, som känner sig både ensamma och önskar stöd med studierna.

I slutet av året fick 2 276 kandidat- och magisterstudenter svara på en enkät om hur studierna går och hur de mår. Svaren visar att en överväldigande majoritet av studenterna var nöjda eller mycket nöjda med höstens undervisning och förmådde fullfölja sina studier planenligt.

Den här hösten har både Hanken och studentkåren i stort sett kunnat återgå till normal närundervisning och hålla olika studentikosa evenemang. Detta återspeglas klart i frågorna som gäller ensamhet – det har skett en klar ökning i andelen studenter som känner att de har tillräckligt sociala kontakter. Studenterna är också allmänt nöjdare med livet och mår bra.

Trots dessa glädjande siffror, finns det även de som känner sig ensamma eller har svårt att få grepp om studierna. I enkäten kunde man be om kontakt med Hankens studiecoach Alexandra Ohls.

- Flera av studenterna som nu har haft studiecoaching har nämnt att enkätfrågorna fick dem att tänka till kring sina studier och inse att det skulle vara en god idé att se över sina studievanor eller tala om det som känns jobbigt, säger Ohls. Ofta handlar det om att studierna inte gått så bra som de önskat, men det är också vanligt att den största utmaningen är stress och höga krav på sig själv, konstaterar Ohls.

Sedan hösten 2018 har en välmåendegrupp med medlemmar från studentkåren, personal från Hanken och externa stödtjänster funnits. Arbetsgruppens viktigaste uppgift är att koordinera information om hur man kan motverka ensamhet och utanförskap, och arbeta för att alla studenter ska inkluderas i Hanken-gemenskapen.

- Jag hoppas att lärarna med låg tröskel hänvisar studenter med svårigheter till mig eller till studiepsykologen, påpekar Ohls.

Välmåendegruppens medlemmar 2023:

•    SHS Socialpolitiskt ansvarige
•    valfri SSHV styrelserepresentant
•    studiesekreterare
•    prorektorn för utbildning
•    studievägledare
•    studiecoach
•    studiepsykologen
•    studentprästerna i Helsingfors och Vasa

Du hittar Hankens stödtjänster för välmående på vår webbsida Hälsa och välmående Opens in new window .