| 29.08.2023

Markus Wartiovaara ny arbetslivsprofessor vid Hanken

Markus Wartiovaara utanför Hanken
Ekonomie doktor Markus Wartiovaara har utnämnts till arbetslivsprofessor vid Hanken för en period på tre år. Wartiovaara har en bakgrund som internet- och familjeentreprenör och är direktör för företagsinkubatorn Hanken Business Lab.

Wartiovaara har både studerat och doktorerat vid Hanken. År 1996 grundade han tillsammans med sina vänner ett av de första internetbolagen i Finland, Spray, som senare köptes av amerikanska Razorfish och noterades på Nasdaq i början av 2000-talet. Numera är Wartiovaara styrelseaktiv inom familjebolagen Captum och Rotator.

Wartiovaaras arbetslivsprofessur är anknuten till ämnet entreprenörskap. Hans mål är att främja Hankens roll genomgående inom det entreprenöriella ekosystemet.

– Jag vill fortsätta vara med och skapa nya möjligheter för våra studenter och alumner, både genom forskning, undervisning och inkubationsverksamheten på Hanken Business Lab Opens in new window .

För tillfället leder Wartiovaara forskningsprojektet Venture Capital for Impact Opens in new window gällande förmögna familjers investeringsbolags roll i så kallade enhörningsföretag, det vill säga uppstartsbolag som är värderade till över en miljard dollar. Sedan många år tillbaka håller Wartiovaara dessutom en kurs i entreprenöriellt ledarskap. I år hålls den första gången också på engelska.

Enligt Wartiovaara har Hanken traditionellt haft en central roll i att internationalisera det finska affärslivet.

– Vi har även i framtiden en naturlig roll i att hjälpa finska framgångsbolag att komma ut på den internationella marknaden samt hämta nya globala innovationer in i landet. Hanken har en viktig brobyggarroll, både i Norden och globalt. Låtom oss ta vara på den möjligheten.

Wartiovaara lyfter fram den europeiska universitetsalliansen ENGAGE.EU Opens in new window som Hanken är medlem i. Uppstartsbolagen vid Hanken Business Lab kommer via nätverket att ha tillgång till så kallade hot desks, alltså arbetsutrymmen, runtom i Europa. Hanken Business Lab har därtill genom sin verksamhet utvecklat unika kontakter i exempelvis Silicon Valley, Schweiz, Singapore och Afrika.

Wartiovaara hoppas att studenterna utnyttjar den tid de har på Hanken till fullo.

– Engagera er, ta reda på saker och bege er ut i världen! Njut av att träffa möjligast många olika och intressanta människor både under och efter er studietid. Ett fantastiskt ställe att börja på är i Hankens källare där Hanken Business Lab finns.
 

Text och foto: Jessica Gustafsson