| 03.07.2023

Hanken blir fullvärdig medlem i ENGAGE.EU då alliansen erhåller 14,4 miljoner euro i förnyat bidrag

Gruppfoto engage eu utanför NHH bergen
Europeiska kommissionen har meddelat att ENGAGE.EU kommer att få ett uppföljningsbidrag på 14,4 miljoner euro för att vidareutveckla samarbetet mellan nio europeiska universitet. Svenska handelshögskolan (Hanken) har varit med i samarbetet sedan maj 2022, och kommer nu med den förnyade finansieringen att bli fullvärdig medlem i ENGAGE.EU-alliansen.

Utöver bidraget från Europeiska kommissionen kommer varje universitet att bidra till den totala budgeten på 18 miljoner som finns tillgänglig för nästa period (2023-2027). ENGAGE.EU främjar europeiskt samarbete mellan de nio medlemsuniversiteten. Under de senaste tre åren har många projekt genomförts där studenter, lärare och forskare samt personal har kunnat dra nytta av fördelarna med ENGAGE.EU.  

Man erbjuder till exempel över 500 kurser för ENGAGE.EU-studenter i en gemensam kurskatalog Opens in new window , mer än 50 studenter deltar i magisterprogrammet Digital Transformation och samarbetsprojekt där studenter har arbetat med samhälleliga utmaningar. Dessutom har man utvecklat en plattform för forskare Opens in new window , där cirka 250 forskare har knutit kontakt. 

- Vi är mycket glada över att EU har beslutat att finansiera ENGAGE.EU-alliansen för en ny fyraårsperiod. Alliansen ger Hanken en fantastisk möjlighet att ytterligare stärka vårt samarbete inom utbildning, forskning och samhällspåverkan med flera av Europas ledande handelshögskolor och universitet. ENGAGE.EU kommer att förstärka Hankens internationalisering, vilket våra studenter, forskare och samhället i stort kommer att ha nytta av, säger Ingmar Björkman, Hankens rektor. 

ENGAGE.EU, som startade 2020 som ett Europauniversitet, för samman studenter, lärare och forskare samt personal från nio framstående europeiska universitet. Målet är att utveckla nya modeller för att främja student- och personalutbyte som på sikt ska öka kvaliteten, inkluderingen och konkurrenskraften bland europeiska universitet och högskolor.  

Map over partners within ENGAGE.EU

Inom alliansen arbetar man tvärvetenskapligt med hållbara lösningar på sociala frågor genom att erbjuda ett program med fokus på utbildning, innovation och vetenskap. Som en del av detta program kan studenter, lärare och personal både online och offline använda sig av de program och kurser som erbjuds vid de anslutna europeiska universiteten.  

Initiativet Europauniversitet 

Europauniversitet är ett initiativ inom Europeiska unionens Erasmus+-program som är tänkt att fungera som en modell för god praxis för att öka den europeiska högre utbildningens kvalitet, internationella konkurrenskraft och attraktionskraft. 

Europeiska kommissionen är fullt engagerad i det fortsatta genomförandet av initiativet för europeiska universitet. I mitten av 2024 kommer mer än 500 universitet och högskolor i Europa att ingå i en sådan allians, vilket utgör ungefär 10 procent av det totala antalet högre lärosäten. 

Foto av Ingunns Gjaerde

Tags