| 08.06.2020

Katri Nousiainen: Hur mäter man den totala effekten av legal design?

n
Empiriska fallstudier och en ekonomisk analys av juridiken kan vara svaret vi har letat efter.

Katri Nousiainen skriver sin avhandling på Hanken vid Institutionen för redovisning och handelsrätt. Just nu bedriver Nousiainen forskning vid Center for Law & Technology på University of California i Berkeley i USA. Hennes banbrytande forskning fokuserar på den totala effekten av legal design inom ramen för handelsavtal.

– Än så länge finns inga empiriska studier av legal design med ekonomiska analyser av juridik och etik i handelsavtal, säger hon.

I sitt arbete som jurist har Nousiainen märkt att det finns ett stort behov av att modifiera handelstjänster, produkter och processer så att de blir människo- och användarcentrerade.

– Juridiska avtal har i allt större utsträckning blivit väldigt mångsidiga. Vare sig det handlar om boilerplateavtal eller individuella avtal så har folk ofta inte någon aning om vad de har för rättigheter eller skyldigheter i avtalen.

Legal design kan vara lösningen på problemet. Empiriska studier om effekten av legal design krävs för att förstå hur avtal egentligen fungerar. Juridiken och ekonomin kan bedöma effekten. När effekten av legal design kan mätas på vetenskaplig väg blir utformningen mer användbar för olika operatörer eftersom förfaranden och beslut kan motiveras svart på vitt med empirisk data i form av siffror.

– De här siffrorna är viktiga vid strategiska beslut och när riktlinjer för politiken dras upp i samhällen och företag eftersom de gör gällande möjligheterna och hindren bakom tillämpningen av legal design i handelsavtal.

Bygga broar mellan praktiserande jurister och den akademiska världen

Nousiainen anser att juristyrket förändras i snabb takt. Hon menar att vi behöver hitta nya vägar, metoder och innehåll för den akademiska undervisningen.

– Forskning är väsentligt för att få en helhetsbild. Tillämpningen av teknik blir allt viktigare i många yrken. Det är viktigt att vi är medvetna om behovet att bygga broar mellan praktiserande jurister och den akademiska världen. Vi behöver utveckla mer omfattande och djupare kopplingar, säger hon.

Nousiainen motiveras även av att bygga broar mellan den akademiska världen och samhället i stort. Hon tror uppriktigt att om folk förstår mer om sina avtal och juridiska frågor i allmänhet kan det främja både ekonomin och människornas rättigheter.

Kunskap ger människor makt

Nousiainen inspireras av att ge människor makt genom att öka symmetrin mellan kunskap och förståelse.

– Folk känner att de har makten när de kan förstå den juridiska ramen för sitt område utan allt juristspråk. I vissa omständigheter kanske det inte ens skulle behövas en dyr advokat som jobbar med alla juridiska frågor för att folk skulle klara det själva. Det här är även en viktig faktor för att skapa jämlikhet.

Legal design kan användas för att ge människor, samhällen, gemenskaper och enheter makten i juridiska frågor och livet i allmänhet. Det gör även att etik och effektivitet kan beaktas i juridiska produkter, tjänster och processer. Det skapar monetära besparingar för samhället i stort.

– En människo- och användarcentrerad inställning till juridik har inte enbart monetära konsekvenser utan även stor etisk betydelse för att hävda jämlikhet. Legal design ökar transparensen och därför främjar det symmetri mellan information, kunskap och förståelse. Det får folk att fatta mer välgrundade strategiska beslut och få bättre förståelse för sina rättigheter och skyldigheter.

Nousiainen anser att den här typen av förståelse dessutom gör att man i större utsträckning hörsammar sina skyldigheter och engagerar sig i att uppfylla dem.

I den här tvärvetenskapliga metoden används andra forskningsfält (till exempel tjänstedesign, beteendeekonomi, psykologi, neurovetenskap och ekonomi) för att stödja en människo- och användarcentrerad, visuell och etisk inställning till juridik som ger människorna makten. Fallstudier inom försäkringsfältet och tillämpad juridik används i den empiriska delen av arbetet. Ett samarbete genomförs med internationella och inflytelserika företag som försäkringsbolaget Fennia, advokatbyrån Fondia och Finland Design Forum.

Läs mer om legal design.

 

Nousiainen är jurist med European Master in Law and Economics (LL.M.); Master Universitario di primo livello; Master d’Analyse Economique du Droit et des Institutions. Hon håller expertföreläsningar inom olika tillämpningsområden för handelsjuridik, legal design och juridik och teknik.

 

Foto: Berkeley