| 31.03.2017

Information från styrelsemötet 29.3.2017

Hankens styrelse sammanträdde den 29 mars.

Vid sitt möte den 29 mars godkände styrelsen bokslutet för år 2016. Bokslutet visar ett resultat på 2,0 MEUR, varav merparten kommer från avkastning på investerings- och finansieringsverksamheten. Den egentliga verksamheten visade ett underskott på -0,9 MEUR vilket dock var mindre än budgeterat. Balansomslutningen steg till 113,3 MEUR. Bokslutet fastställs av universitetskollegiet i maj varefter det publiceras i sin helhet på Hankens webbplats. Styrelsen godkände även den uppdaterade resursfördelningsplanen och budgeten för år 2017.

Som beslutsärende fick styrelsen även ta del av det kompletta strategipaketet, bestående av helhetsstrategin Hanken2025, delstrategierna inom forskning, undervisning och lärande, HR, och marknadsföring, samt en strategisk verksamhetsplan för perioden 2017-2020. Styrelse godkände samtliga dokument och gav rektor fullmakt att fortsätta arbetet på målsättningarna och indikatorerna i verksamhetsplanen.

Som sista beslutsärende hade styrelsen förslaget till en ny personalinstruktion. Efter en lång diskussion över potentiella konsekvenser av den nya instruktionen konstaterade styrelsen att den föreslagna instruktionen inte kan godkännas som sådan. Styrelsen bad högskolan fortsätta arbetet med instruktionen för att definiera övergångsbestämmelser för den nuvarande personalen och för vem som skall omfattas av tenure track-systemet samt att utreda de olika lösningarnas ekonomiska konsekvenser.

Styrelsen diskuterade föreslagna förändringar i programstrukturen på kandidat- och magisternivån och efterlyste mer bakgrundsinformation i ärendet. Styrelsen uppmanade även högskolan att inleda programplaneringen i tid så att förändringar i programstrukturen kunde behandlas redan vid årsskiftet. Beslut om programstrukturen för läsåret 2018-19 fattas i ett e-postmöte.

I sin översikt informerade rektor att Hankens kvalitetssystem godkänts i den nationella NCU-auditeringen och att EMBA19-programmet inletts med 21 deltagare. Rektor berättade även att antalet publikationer ökat till nästan 361 av vilka publikationer i kategorin JUFO 2 och 3 ökat från 61 till 85.