| 12.10.2022

Hanken skapar ny innovationsplattform för framtida entreprenörstalanger

Ronny Eriksson i Hanken Venture Studios utrymmen
Svenska handelshögskolans (Hanken) nya satsning Hanken Venture Studio har som mål att skapa kring 20 nya företag inom de närmaste två åren. Projektet finansieras bland annat av Helsingfors stads program för högskoleinkubatorer, Kampusinkubaattorit.

Hanken Venture Studio är ett forum för både individer och grupper som har ett intresse av att grunda företag. Nyckelorden för verksamheten är utveckling, livslångt lärande och förändring. 

– Om du är intresserad av att lösa problem, letar efter nytt jobb, vill starta eget företag eller i allmänhet är nyfiken på att skapa nytt och driva förändring, då är Hanken Venture Studio stället för dig, förklarar medgrundaren Ronny Eriksson.

Ingen tidigare entreprenörserfarenhet behövs för att delta i programmet och det finns heller inget krav på färdiga idéer eller team, dessa kan skapas senare inom ramen för programmet. Minst en i gruppen ska ha en koppling till Hanken av något slag. Programmet strävar efter diversitet i teamen med medlemmar både från Hanken och utanför. 

– Vi välkomnar både studenter och alumner, de bästa teamen innehåller oftast en kombination av båda. Hanken Venture Studio skall vara stället dit du återvänder till högskolan med lägsta möjliga tröskel, konstaterar Ronny Eriksson.

Enligt Eriksson har Hanken potential att bli en ledande aktör för entreprenöriellt nyskapande i både Norden och globalt. Exempelvis har företagen i Hankens inkubatorverksamhet Hanken Business Lab Opens in new window redan samlat in riskkapital på över 60 miljoner euro under de senaste åren. Venture Studio samarbetar tätt med Hanken Business Lab, som i första hand hjälper redan existerande företag att uppnå tillväxt.

– I samarbete med övriga högskolor i Helsingfors ska vi nu bygga vidare på den kompetens som redan existerar. Vi vill erbjuda nya möjligheter för företagsamhet och tillväxt för både bolag och individer samt sporra fler unga personer att bli företagare.

Den officiella invigningen av Hanken Venture Studio sker efter årsskiftet men redan nu är verksamheten i gång med åtta olika företagsidéer, relaterade bland annat till finansiell teknologi, NFT:er (Non-fungible tokens) och servicesektorn.