| 28.04.2021

Hanken skänker bubblor och glädje till Havis Amanda

SHS saluterar Havis Amanda 20.4
Trots undantagsförhållandena ska Havis Amanda-statyn i Helsingfors centrum få sin studentmössa till valborg och i år var det Svenska handelshögskolans studentkår som hade den äran. Rektor Karen Spens och representanter från studentkåren försåg Havis Amanda med både mössa och munskydd i en ceremoni som bandades för YLE 20.4.2021.

I Helsingfors firas valborg på distans igen på grund av coronasituationen. Havis Amanda fick alltså sin mössa redan i förväg och kommer att skyddas av ett staket för att undvika folksamlingar kring statyn under helgen. Bandningen av mösspåläggningen kan ses på Yle Arenan på valborgsmässoafton kl.17:45. I YLE:s finska nyhet ser du ett litet smakprov av hur Hanken klarade uppdraget med den äran!

Havis Amandas mösspåläggning på valborgsmässoafton är en studenttradition med anor från tidigt 1900-tal. Först skedde det olovligt, men från och med 1951 har man haft offentligt tillstånd att förse statyn med studentmössa. Ursprungligen ägde ceremonin rum vid midnatt och blev snabbt ett populärt evenemang. På grund av den sena timmen blev det dock också ganska oroligt så från och med 1978 ändrade man tidpunkten till kl.18.00.

Enligt traditionen sätter studenterna på sina vita mössor så snart Havis Amanda fått sin egen mössa, men teknologerna sätter fortfarande inte sina mössor på huvudet förrän vid midnatt.

Idag turas fyra studentkårer i huvudstadsregionen om med mösspåläggningen, Helsingfors universitets studentkår (2018), Aalto universitets studentkår (2019) och Konstuniversitetets studentkår (2020).