| 20.06.2023

Hanken får finansiering för att studera människors och djurs välbefinnande i arbetet

Hund i arbete, ligger vaksam på ett golv iklädd sele
Globalt arbetar hundratals miljoner personer dagligen med djur enligt grova uppskattningar. Ett nytt forskningsprojekt vill skapa bättre välbefinnande för djur i arbetsmiljöer. Fokus är på arbetsrelationer mellan människa och hund inom olika organisationer, inklusive service-, doftdetekterings-, terapi-, smärt- och cancerhundar i arbete.

Porträttbild av Linda Tallberg
Linda Tallberg

Finlands Akademi har beviljat 840 000 euro i finansiering till Linda Tallberg, forskardoktor vid Svenska handelshögskolan (Hanken), Astrid Huopalainen, forskardoktor vid Aalto-universitetet, och Anna Hielm-Björkman, docent vid Helsingfors universitet, för deras tvärvetenskapliga konsortiumprojekt PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society.

Projektet, som kommer att pågå i fyra år, rankades som nummer ett bland ansökningarna i den största panelen för näringsliv och ekonomi.

– Detta visar att Finlands Akademi inser den enorma betydelsen av detta understuderade område, säger Linda Tallberg, forskardoktor inom företagsledning och organisation.

Hankens del av projektet är bland annat att undersöka hur människor och djur interagerar i arbetsmiljöer och hur det påverkar organisationsstrukturen.

– Ett av våra fall är en smärthund på ett sjukhus i Helsingfors. Det är det första sjukhuset i världen som har anställt en hund som larmar när en patient drabbas av smärta. Eftersom hundar är några av våra närmaste icke-mänskliga kollegor i en mängd olika yrken, kommer vi även att undersöka arbetsförhållandena för andra typer av brukshundar, förklarar Tallberg.

Projektet ska också utveckla konkreta verktyg för att säkerställa goda arbetslivsförhållanden för djuren, som att utveckla en DogWork-logotyp, djurskyddscertifiering och anställningsavtal för hundar. 

– Etik och rättvisa ur ett flerartsperspektiv ligger i framkanten av all min forskning. En viktig fråga är, hur kan vi säkerställa att de arbetande djuren inte blir undergivna slavar, som endast främjar fördelar för människan?

Ända sedan Linda Tallberg började forska om människors arbete med djur har hon fått frågan: varför studera djur på en handelshögskola? 2022 publicerade Tallberg The Oxford Handbook of Animal Organization Studies Opens in new window , som utforskar en rad interaktioner mellan människor och djur ur ett näringslivs-, företagslednings- och organisationsperspektiv. Ett viktigt akademiskt syfte med det nya projektet är att vidareutveckla detta område.

– Det handlar om det faktum att vi inte lever i en värld utan andra arter. Att begränsa oss till enbart människor är inte verkligheten ute på arbetsplatser eller i samhället. Att ignorera djur är att begränsa vår förståelse och kan leda till dåligt beslutsfattande. Om vi betraktar ekonomi, näringsliv och företagsledning ur ett historiskt perspektiv har dessa ofta inkluderat "användning" av djur. Vårt jobb nu är att genom forskning skapa mer etiska villkor för arbetande djur.

Text: Jessica Gustafsson
Bild: Nona Borgström