| 10.03.2014

Fortsatt utveckling av Hankens kvalitetssäkringssystem

Rådet för utvärdering av högskolorna (RUH) auditerade Hankens kvalitetssäkringssystem hösten 2013. Kvalitetsauditeringen granskar inte kvaliteten på Hankens utbildning, forskning och samhälleliga växelverkan. Det auditeringen fokuserar på är de processer och system samt den ansvarsfördelning som ligger som grund för att upprätthålla och utveckla kvalitetssäkringssystemet.

- Resultaten av de internationella ackrediteringar och externa evalueringar Hanken kontinuerligt genomgår utgör ett starkt bevis för att såväl vår utbildning som vår forskning är av hög internationell standard, säger rektor Eva Liljebom. Dessa kommer även i fortsättningen att utgöra grunden för att säkra en internationellt mätbar kvalitet på vår verksamhet.

Auditeringsgruppen konstaterar i sin rapport att Hanken som organisation har en stark kultur och ett starkt engagemang för att förbättra kvaliteten på alla tre huvuduppgifterna. Hanken får även beröm för sin klara strategi, som är starkt förankrad och implementerad genom hela organisationen och utgör en bra grund för både måluppsättning och - uppfyllelse.

Gruppen bedömer även att samarbetet och interaktionen med olika intressegrupper, så som studerande och näringsliv, ligger i Hankens DNA och att respons från dessa grupper samlas in regelbundet och beaktas i verksamhetsplaneringen på konkret nivå.

Trots dessa uppenbara styrkor har RUH, på rekommendation av auditeringsgruppen, beslutat att inte godkänna Hankens kvalitetssäkringssystem. Hanken är därmed tvungen att genomgå en reauditering inom tre år.

Enligt RUH samlar Hanken in en omfattande mängd information om sin verksamhet, men man efterlyser en mer systematiserad och strukturerad dokumentation. RUH rekommenderar även att Hanken utvecklar en högre grad av formaliserad koordination mellan högskolans olika enheter för att säkerställa en jämn kvalitet och möjliggöra ett mer systematiskt sätt att dela med sig av goda förfaringssätt.

- Som en liten handelshögskola med låga trösklar mellan studerande, lärare och forskare samt näringsliv har Hanken en kultur av informellt informationsutbyte. Flödet av information är alltså inte bristfälligt, men är kanske inte så formaliserat som RUH efterlyser, säger rektor Eva Liljeblom.

Rektor Liljeblom tackar RUH för deras arbete och försäkrar att rekommendationerna kommer att tas i beaktande då Hanken utvecklar sin verksamhet.

- Dylika externa evalueringar kommer också i framtiden att ingå som en väsentlig del av Hankens aktiviteter. Genom att kontinuerligt utsätta vår verksamhet för extern granskning får vi ovärderlig input för våra tyngdpunktsområden, högklassig forskning, internationalisering och växelverkan med näringslivet, avslutar Liljeblom.