| 13.08.2014

Doktorsavhandling: Undersökning av en ofullkomlig finansmarknad

Senare tiders marknadssammanbrott, som t.ex. Flash-kraschen 2010 har understrukit vikten av att förstå och uppmärksamma konsekvenserna av marknadens friktioner och ofullkomligheter, dvs. hur finansmarknadens funktionalitet kan hämmas av aspekter som t.ex. reglering, marknadens mikrostruktur eller avvikande investerarbeteenden.

- Ofullkomligheter, som kan vara allt från transaktionskostnader till ojämlik tillgång till marknaden förekommer utan tvekan, men vi bör akta oss för att dra förhastade slutsatser när det gäller konsekvenserna av dessa för privatinvesterare, argumenterar Salla Pöyry baserat på resultaten i hennes doktorsavhandling "Essays on financial market frictions and imperfections", och hänvisar till debatten i media på senare tid, om effekterna som dark pool-handel har på privatinvesterarna.

Som en del i doktorsavhandlingen har Pöyry studerat hur marknadsfragmentering och lanseringen av dark pool-handelsplatser, som möjliggjorts av MiFID-direktivet i november 2007, påverkat privatinvesterare. I december 2010 handlades endast 62,4 % av alla aktier i Norden på handelsplatser med full transparens. Det har föreslagits att denna regeländring har försämrat marknadens kvalitet och gett upphov till nackdelar för vissa investerare, exempelvis icke-professionella investerare som inte har direkt tillgång till de nya handelsplatserna.

Pöyrys resultat antyder att volymerna för dark pool-handel är koncentrerade till aktier med hög likviditet och mindre osäkerhet kring priset, och att de består primärt av stora blocktransaktioner. Baserat på data från den finska CSD (Central Securities Depository) som täcker alla aktietransaktioner av inhemska investerare i finska aktier, kan man se att ökade volymer för dark pool-handel som sammanfaller med lägre prisspridning inom loppet av en dag och volatilitet bland privatinvesterare. Följaktligen antyder resultatet att dark pool-handelsplatserna inte har lett till nackdelar för privatinvesterarna. Effekterna av likviditetsflykten till dark pool-handelsplatserna är marginella för den genomsnittliga privatinvesteraren som handlar på NASDAQ OMX Helsingforsbörsen.

- Baserat på dessa resultat är det mycket mer sannolikt att genomsnittliga privatinvesteraren har gynnats av de sänkta handelsavgifterna till följd av lanseringen av de nya handelsplatserna, än att de påverkats negativt av den delvis minskade insynen, sammanfattar Pöyry.

Även om det kan vara frestande, och eventuellt lämpligt, att påföra ytterligare regleringar på de mindre transparenta handelsplatserna, indikerar resultaten att detta inte bör göras enbart för att skydda de mindre sofistikerade kategorierna av investerare, såsom privatinvesterare.

EM Salla Pöyry disputerar i ämnet finansiell ekonomi med avhandlingen "Essays on financial market frictions and imperfections" den 15 augusti 2014.

Tid: 15.8.2014, kl. 12
Plats: Hanken Svenska handelshögskolan, Helsingfors
Opponent: Professor Markku Kaustia, Aalto universitets handelshögskola, Finland
Kustos: Professor Timo Korkeamäki, Hanken Svenska handelshögskolan, Finland

För mer information, vänligen kontakta: 

Salla Pöyry 

+358 40 5604660
salla.poyry@hanken.fi Opens in new window

Du kan ladda ned avhandlingen här Opens in new window .