| 18.11.2021

Vi har ett e-avfallsproblem – hur kan reparation av smartphones hjälpa till?

Elektroniskt eller e-avfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Under 2019 rapporterades ett rekord på 53,6 miljoner ton globalt genererat e-avfall. Elektroniska enheter innehåller en omfattande lista över ädla metaller såväl som skadliga kemikalier; om inga förfaranden för produktåtervinning tillämpas förlorar vi knappa resurser och skapar ett negativt miljöavtryck.

Våra smartphones och små telekommunikationsenheter bidrar till cirka 4,7 miljoner ton e-avfall årligen. Nuförtiden tenderar smartphonekonsumenter att behålla sina enheter under längre tid, men en smartphones livscykel är fortfarande bara cirka 2 år i genomsnitt.

Hur kan vi förlänga livscykeln för smartphones och minska mängden e-avfall, samtidigt som vi ändrar konsumenternas konsumtionsvanor mot mer hållbara alternativ?

Läs om diskussionen med Felipe Cañete, affärsutvecklingschef från Swappie, ett finskt iPhone-renoveringsföretag, om återanvändning av smartphones och konsumentperspektiv på att köpa reparerade enheter.

Läs hela bloginlägget Opens in new window (på engelska)