| 05.11.2014

Utredning rekommenderar mindre statliga bidrag och större skattelättnader för allmännyttiga samfund

Forskningsrapporten Yleishyödylliset yhteisöt Suomessa granskar beskattningen av allmännyttiga samfund och privata stiftelser samt de donationer och bidrag samfunden får från både den offentliga och den privata sektorn.

Enligt professor Matti Virén, som lett projektet föreligger ett behov att omvärdera de allmännyttiga samfundens roll i förhållande till den offentliga sektorn vad gäller beskattningsregler samt statliga understöd och bidrag. En av projektets slutsatser är att det statliga stödet bör minska och att mera tyngd bör läggas vid samfundens egen medelinsamling.

- I dagsläget har vi samfund vars verksamhet är helt beroende av statliga understöd och tillväxten av denna typ av samfund bör begränsas, speciellt då deras verksamhet snedvrider konkurrensen inom sina respektive branscher, säger professor Matti Virén.

Enligt Virén kunde stödet från den offentliga sektorn istället riktas till skattelättnader så att donationer från privatpersoner och företag skulle vara avdragbara i inkomstbeskattningen. Ett annat sätt är att eliminera kapitalinkomstbeskattningen av allmännyttiga samfund.

- Även om kapitalinkomstbeskattning kan motiveras med fiskala skäl, är de negativa effekterna av beskattningen ändå större än den fiskala nyttan, konstaterar Virén. Kapitalinkomstbeskattning av allmännyttiga samfund är alltså inte att rekommendera under nuvarande omständigheter, fortsätter han.

Forskningsrapporten kan läsas i nedladdningsbart pdf-format här (på finska).