| 21.09.2023

Sveriges kronprinsessa och prins Daniel besökte Hanken

Rektor Ingmar Björkman, Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel och Camilla Wardi, Chef för näringslivsrelationer och samverkanrdi,
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte Svenska handelshögskolan (Hanken) torsdagen 21.9. På programmet stod en rundtur i Hankens byggnad i Helsingfors och en gemensam lunch med Hankenstudenterna.

– Vi är mycket glada och stolta över att kronprinsessan Victoria och prins Daniel kom till Hanken och träffade våra studenter, konstaterar Hankens rektor Ingmar Björkman.

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel diskuterar med studenter på Hanken.

Allt fler svenska studenter har valt att börja studera vid Hanken. På hösten inledde 21 studenter med svenskt medborgarskap sina studier vid högskolan. Svenska Margarethe Böhme Nyström studerar för andra året på Hanken och deltog i lunchen med kronprinsessparet.

– Det var väldigt roligt att få tala med kronprinsessan om vilka upplevelser jag har haft som svensk i Finland och på Hanken. Kronprinsessan verkade väldigt intresserad av att höra hur det har varit och varför vi som svenskar väljer att komma till Finland och studera.

Böhme Nyström säger att besöket ger högskolan fin synlighet och legitimitet för det arbete hon och många andra har gjort för att synliggöra Hanken i Sverige.

Studentkårens ordförande Ville Ruokonen, som också deltog i lunchen, håller med.

– Det att Sverige och Sveriges ledning är intresserad av Hanken är mycket fint. Kronprinsessan konstaterade att alltid då hon besöker Finland känner hon en stark samhörighet.

Ville Ruokonen och Margarethe Böhme Nyström intervjuas av Yle
Ville Ruokonen och Margarethe Böhme Nyström intervjuas av Yle om dagens kungliga besök.

Både Ruokonen och Böhme Nyström tycker att det var spännande att få vara en del av besöket.

– Det har inte varit en normal torsdag precis och det var nog lite nervöst i början men kronprinsessan är väldigt avslappnad och tar alla i beaktande, berättar Ruokonen.

– Det var verkligen ett finbesök vi fick till Hanken och det är kul att ha fått vara en del av det, säger Böhme Nyström.

Text: Jessica Gustafsson
Foto: Niklas Günsberg (bilderna av kronprinsessparet) och Jessica Gustafsson (bilden av studenterna)

Se fler bilder från besöket:
Kungligt besök på Hanken (Flickr) Opens in new window